Doneer nu

Promotie Ellen Dicks: Hersennetwerken kunnen weefselverlies voorspellen

Datum: 9 september 2020 Promotie Ellen Dicks: Hersennetwerken kunnen weefselverlies voorspellen
Delen

Is alzheimer vast te stellen via het oog?Hersennetwerken kunnen achteruitgang in het denkvermogen -van cognitief normaal tot dementie- voorspellen en monitoren. Bovendien kunnen ze ook weefselverlies voorspellen in de vroegste fase van dementie. Dit onderzoek van Ellen Dicks kan helpen bij het vinden van therapieën voor de ziekte van Alzheimer.

Ellen Dicks

Ellen Dicks

De ziekte van Alzheimer is de meest voorkomende vorm van dementie. De ziekte wordt gekenmerkt door een progressieve achteruitgang in het denkvermogen en stoornissen in het dagelijks leven. Er zijn nog geen therapieën om de ziekte te stoppen. Therapieën zullen het meest effectief zijn in de vroegste fase van de ziekte. Deze mensen hebben subtiele veranderingen in de hersenen, maar nog geen onomkeerbaar weefselverlies.

Voor het denkvermogen is de samenwerking tussen hersenregio’s heel belangrijk. Ellen Dicks onderzocht of hersenennetwerken het denkvermogen kunnen meten. Een hersenennetwerk beschrijft de connecties tussen verschillende hersenregio’s en wordt met een hersenenscan berekend. Nu blijkt dat hersennetwerken weefselverlies in de vroegste fase van de ziekte kunnen voorspellen. Deze hersennetwerken kunnen ziekteprogressie meten voordat er sprake is van onomkeerbaar weefselverlies. Onderzoek van Dicks kan helpen bij het zoeken naar therapieën om de ziekte van Alzheimer te stoppen.

Promotie

Datum: 9 mei 2020 om 11.45 uur
Proefschrift: “Grey matter covariance networks in Alzheimer’s disease: Edging towards a better understanding of disease progression”
Promotoren: prof. dr. W.M. van der Flier en prof. dr. F. Barkhof
Copromotor: dr. B.M. Tijms

Subsidiegever: ZonMw Memorabel, Alzheimer Nederland, RAD en VUmc Fonds

Top
Volg ons via