Doneer nu

Item EenVandaag over het belang van hersendiagnostiek na de dood

Datum: 17 december 2021 Item EenVandaag over het belang van hersendiagnostiek na de dood
Delen

Vandaag om 18.15uur zendt EenVandaag op NPO1 een item uit over baanbrekend covid-onderzoek en betere diagnoses bij dementie: door hersens te bekijken ná de dood van een patiënt kan het, maar het dreigt te verdwijnen doordat er geen structurele financiering is. Neuroloog en onderzoeker Femke Bouwman van Alzheimercentrum Amsterdam en neuropatholoog Paul van der Valk van Amsterdam UMC benadrukken in deze reportage het belang van hersendiagnostiek na de dood.

Paul van der Valk

Paul van der Valk

Femke Bouwman

Femke Bouwman

Zo is voor de familie de uitkomst van dit onderzoek een van de laatste puzzelstukjes die op hun plek vallen wat het ziektebeloop van hun geliefde betreft. Het kan essentieel zijn voor de rouwverwerking. Ook kan hersendiagnostiek na de dood baanbrekende resultaten opleveren, bijvoorbeeld bij corona. Dit bleek uit onderzoek van Van der Valk, die ontdekte met zijn team dat corona ook de hersenen kan aantasten. Dat was bij leven op geen enkele scan zo duidelijk te zien.

Tv-reportage

Bekijk hieronder de tv-reportage over dit onderwerp:

Artikel EenVandaag

Op de website van EenVandaag staat een artikel met hierin het interview met Femke Bouwman en Paul van der Valk.
Ook leest u hier de ervaring van Michel Porro, wiens moeder dementie had en overleed. Hij twijfelde na het overlijden van zijn moeder lange tijd of hij wel wilde weten wat de exacte doodsoorzaak was. De artsen dachten aan frontotemporale dementie. Alle symptomen wezen die kant op, maar 100 procent zekerheid was er niet.
Twee jaar na de dood van hun moeder besloten Michel en zijn broer en zus om toch hersendiagnostiek te laten uitvoeren. De post mortem-diagnose bracht totaal onverwacht nieuws voor hen: het  bleek bij hun moeder helemaal niet om frontotemporale dementie te gaan, maar om een veel zeldzamere vorm van dementie, zonder erfelijke component. Het was voor hen een opluchting.

> Lees het gehele artikel

Bron: EenVandaag

Top
Volg ons via