Doneer nu

Heelmeesters

Datum: 3 februari 2016 Heelmeesters project van kunstenares Gerda Maas
Delen

Beeldend kunstenaar Gerda Maas neemt, in samenwerking met het Alzheimercentrum, deel aan de Kunst van het Ondernemen – project Heelmeesters.

“De vrouw van vrijdag” zo noemde zij mij. Als zij vroeg om “koffie met een kraagje” dan begreep ik haar. Als zij zich uitdrukte in voor haar vanzelfsprekende cryptiek werd het lastiger… Ine, mijn schoonmoeder, werd dement, het was verschrikkelijk voor haar, voor ons om mee te maken maar ook enorm fascinerend.

Toen de organisatie “De Kunst van het Ondernemen” mij vroeg deel te nemen aan het project “Heelmeesters” was mijn doel meteen duidelijk. Het onderzoeksteam van het Alzheimercentrum van het VUmc in Amsterdam. Ik vroeg Prof. dr. Wiesje van der Flier, hoofd onderzoek mijn Heelmeester te worden. Zij nam haar PhD student Marissa Zwan mee, zij werd mijn tweede Heelmeester. Het werd een gesprek over drijfveren in het onderzoek en de kunst, het mysterie van het brein en de schoonheid van de wetenschap. Er was herkenning in elkaars ontdekkingstocht, een ontmoeting tussen ogenschijnlijk twee werelden. Nu ligt de bal bij mij, geïnspireerd door beiden maak ik een kunstwerk. Dit kunstwerk wordt van juni tot september 2016 tentoongesteld in het Alzheimercentrum. Daarna gaat het samen met de kunstwerken van de 15 andere beeldend kunstenaars, die zich lieten inspireren door verschillende Heelmeesters, op reis langs diverse locaties in Nederland.

Meer informatie is te vinden op www.facebook.com/DeKunstvanhetOndernemen  www.gerdamaas.com twitter @maas_ontwerp

Foto: Detail “Aranea V” 2014 polymeer, pigment, merinowol, metaaldraad

Top
Volg ons via