Doneer nu

Han en Gieneke steunen wetenschappelijk onderzoek voor langere tijd

Datum: 24 september 2022 Han en Gieneke steunen wetenschappelijk onderzoek voor langere tijd 1 Alzheimer 10-daagse 2022
Delen

‘Een talentvolle alzheimer onderzoeker een goede start bieden’

Han Klinkspoor en Gieneke Riesebos hebben een bijzondere band met Amsterdam UMC. Hij groeide op vlakbij VUmc en is zelf alumnus van de VU; zij heeft een carrière in de zorg gehad, van verpleegkundige tot bestuurder bij een koepel voor zorginstellingen. Samen steunen ze verschillende onderzoeksprojecten binnen Amsterdam UMC: onderzoek op het gebied van vasculaire geneeskunde, het Corona Research Fonds, het Jonge Talentenfonds en  onderzoek van Alzheimercentrum Amsterdam. “Een enthousiaste club, die met zorg werkt aan het welzijn van patiënten.”

Na zijn werkende leven raakte Han betrokken bij een regionale afdeling van Alzheimer Nederland en hoorde hij van Alzheimercentrum Amsterdam. Daarnaast kreeg zijn moeder de diagnose alzheimer. Han vertelt: “Ik zag hoe mijn moeder steeds verder weggleed in de schaduw. Dan zie je van dichtbij wat de impact is. Mensen met dementie lijken fysiek nog wel op diegene die je kent, maar geestelijk niet meer.” Dat was de reden om het werk van het alzheimercentrum te gaan steunen.

Fonds Klinkerpad

Bij meerdere goede doelen hebben Han en Gieneke een fonds op naam opgericht genaamd Fonds Klinkerpad, waarmee ze jongeren een kans willen geven, wetenschappelijk onderzoek steunen en projecten in de derde wereld helpen. “Een klinkerpad is een pad dat tot een doel leidt, het heeft ook kuilen en losse klinkers,” licht Han toe. “We zorgen dat kansrijke talenten aan de start kunnen verschijnen van hun klinkerpad naar de toekomst.” Gieneke vult aan: “Ze mogen best een keertje vallen, dat is niet erg, dat kan in de wetenschap ook gebeuren.” Het gaat om het geven van een startpunt, zodat ze zelf verder kunnen gaan. Zo maakt Fonds Klinkerpad V het onderzoek mogelijk van neuroloog dr. Argonde van Harten, naar validatie van biomarkers bij de ziekte van Alzheimer.

Langere steun

Han: “De onderzoekers van vandaag staan op de schouders van die van tien jaar geleden. En de onderzoeken van nu leveren weer iets op voor de toekomst. Door voor vijf jaar te steunen kunnen de onderzoekers vooruit plannen en krijg je zelf meer een film mee van het onderzoek in plaats van een snapshot.” Gieneke voegt toe: “Geweldig om te zien hoe goede research wordt bedreven en er voortgang wordt geboekt voor behandeling.”

“Er gebeuren een hoop mooie dingen, wij hopen anderen te enthousiasmeren om ook wetenschappelijk onderzoek voor langere tijd te steunen.” besluit Han.

Ook steunen?

Wilt u Alzheimercentrum Amsterdam ook steunen? Lees dan op de pagina Steun ons welke mogelijkheden er zijn.

Top
Volg ons via