Doneer nu

Groen licht voor project TAP: verbeteren van diagnostiek

Datum: 25 oktober 2022 Foto Wiesje van der Flier

Binnen het Onderzoeksprogramma Dementie hebben partijen in het dementieveld de krachten gebundeld. ZonMw honoreert vier multidisciplinaire onderzoeks-consortia. Zij zoeken antwoord op vragen als: hoe kunnen we dementie voorkomen en hoe verbeteren we de kwaliteit van leven voor mensen met dementie?

Project TAP

Voor ons centrum heeft wetenschappelijk directeur en projectleider Wiesje van der Flier honorering gekregen voor het multidisciplinaire onderzoeks-consortium TAP.
Hier wordt gekeken hoe de diagnostiek van de ziekte van Alzheimer en andere vormen van dementie verbeterd kan worden. En met de verbetering bedoelen de onderzoekers: Tijdig, Accuraat, en gePersonaliseerd (TAP).

Over dementie

Eén op de vijf Nederlanders krijgt een vorm van dementie. De ziekte is nog steeds niet te genezen of adequaat te voorkomen, en heeft een grote impact op de levenskwaliteit. Uiteindelijk overlijden mensen aan dementie. Het is na kanker en hart- en vaatziekten de meest voorkomende doodsoorzaak in Nederland.

Intensieve samenwerking

Voor een doorbraak in de bestrijding van dementie én de zorg voor mensen met dementie, werken onderzoekers daarom intensief samen. Zij doen dit onder andere binnen het tienjarige Onderzoeksprogramma Dementie (OPD) van ZonMw. Ook zorgverleners, onderwijsinstituten, ervaringsdeskundigen, kennisinstituten en bedrijfsleven maken deel uit van deze consortia (samenwerkingsverbanden). Via het onderwijs bereikt nieuwe kennis snel de werkvloer. Het Onderzoeksprogramma Dementie honoreert vier consortia met elk een eigen thema en focus. Ze gaan voor het einde van het jaar van start. Een vijfde consortiumaanvraag is nog in behandeling.

Nationale Dementiestrategie

Het Onderzoeksprogramma Dementie is onderdeel van de Nationale Dementiestrategie 2021-2030 van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Het geeft invulling aan een belangrijk deel van VWS-missie IV: In 2030 is de kwaliteit van leven van mensen met dementie met 25% toegenomen. Zie: Kennis- en Innovatieagenda 2020-2023, opgesteld door een coalitie van vele publieke en private partners, met Topsector Life Sciences & Health (LSH), ook wel bekend onder de naam Health~Holland, als coördinator van de uitvoering.

> Lees het gehele bericht op de website van ZonMw

Top
Volg ons via