Doneer nu

Gezonde hersenen nodig in strijd tegen dementie

Datum: 21 september 2017 Hersenonderzoek.nl is live
Delen

VUmc, Alzheimer Nederland en Hersenstichting introduceren Hersenonderzoek.nl. Hersenonderzoek.nl is een digitale omgeving waar mensen zich aan kunnen melden voor wetenschappelijk onderzoek, hun brein kunnen laten testen en hersengezondheidstips krijgen.

Dementie is de ziekte van de 21e eeuw en vormt een groot gezondheidsprobleem. 1 op de 5 Nederlanders zal te maken krijgen met een vorm van dementie. Nederland telt op dit moment 270.000 mensen met dementie. Door de vergrijzing zal dit aantal de komende decennia verdubbelen tot meer dan een half miljoen. Toch blijft de behandeling van dementie verre van optimaal en is er nog geen geneesmiddel. Onderzoek naar nieuwe behandelingen is de sleutel voor een oplossing voor dementie. Voor dat wetenschappelijk onderzoek zijn – naast financiële middelen – veel deelnemers nodig. En daar ligt nu precies de uitdaging. Wereldwijd is er een groot tekort aan gezonde deelnemers en deelnemers in een vroeg stadium van dementie. Hersenonderzoek.nl heeft als doel deelnemers voor hersenonderzoek te werven en ze te koppelen aan de juiste onderzoeken op één platform, om zo de zoektocht naar een geneesmiddel te versnellen.

Hersenonderzoek.nl
VUmc, Alzheimer Nederland en Hersenstichting introduceren Hersenonderzoek.nl; een digitale omgeving waar mensen zich aan kunnen melden voor wetenschappelijk onderzoek,  hun brein kunnen laten testen en hersengezondheidstips krijgen. Prof. dr. Philip Scheltens, directeur van het VUmc Alzheimercentrum: “We introduceren Hersenonderzoek.nl, omdat er behoefte is aan een online register waar onderzoekers geschikte deelnemers kunnen werven en selecteren, waardoor het dementieonderzoek zal versnellen. Geschikte deelnemers zijn niet alleen patiënten met een hersenziekte, maar vooral ook gezonde mensen. Deze groep wordt momenteel niet goed bereikt. Op hersenonderzoek.nl proberen we bepaalde vooroordelen over hersenonderzoek weg te nemen. Zo wordt deelname aan hersenonderzoek vaak geassocieerd met een MRI-scanner. Dit is echter niet altijd nodig. Hersenonderzoeken komen in vele soorten en maten; van een online geheugentest vragenlijst tot een hersenscan op een locatie bij u in de regio.”

Wanneer mensen zich opgeven via Hersenonderzoek.nl worden zij op de hoogte gehouden van hersenonderzoek in Nederland. Men kan zelf kiezen aan welk onderzoek men mee wil doen en is dus tot niets verplicht. Door deel te nemen aan hersenonderzoek helpt men mee een oplossing te vinden voor dementie en andere hersenziekten. Op Hersenonderzoek.nl wordt tevens informatie gegeven over hoe mensen hun hersenen gezond kunnen houden. Zo wordt er advies gegeven over hoe men door middel van leefstijl, dieet en oefeningen de gezondheid van hun hersenen kunnen verbeteren.

Lees verder en meldt u aan op www.hersenonderzoek.nl
Volg hersenonderzoek.nl hier op Facebook.

Top
Volg ons via