Doneer nu

Filmpjes in vijf talen met tips over dementie & corona

Datum: 9 december 2021 Filmpjes in vijf talen met tips over dementie & corona
Delen

Mensen met dementie en hun mantelzorgers hebben het extra zwaar tijdens corona. De meeste mensen met dementie wonen thuis, terwijl de zorg en ondersteuning van professionals, vrijwilligers en familie nagenoeg stil viel. De druk op de mantelzorger is hierdoor flink toegenomen. In samenwerking met mantelzorgers en voorlichters zijn in vijf talen filmpjes ontwikkeld om kort uitleg te geven over dementie én wat je kunt doen als je te maken hebt met dementie in tijden van corona. Het filmpjesproject was een groot succes. En ondanks dat we nu niet meer te maken hebben met strenge maatregelen, zijn de video’s nog altijd erg nuttig. Dr. Jennifer van den Broeke van het landelijk expertisecentrum gezondheidsverschillen Pharos legt uit: “De filmpjes zijn om de ziekte beter te begrijpen, maar ook om het uit te leggen aan familie. De naaste doet niet expres ‘raar’, maar heeft last van een ziekte.”
De filmpjes werden ontwikkeld in het kader van het POLAR-project.

Dementie in coronatijd – Marokkaans-Arabisch | Pharos, expertisecentrum gezondheidsverschillen

Dementie in coronatijd – Turks | Pharos, expertisecentrum gezondheidsverschillen

Dementie in coronatijd – Nederlands | Pharos, expertisecentrum gezondheidsverschillen

Dementie in coronatijd – Surinaams | Pharos, expertisecentrum gezondheidsverschillen

Dementie in coronatijd – Berber | Pharos, expertisecentrum gezondheidsverschillen

Voor professionals en vrijwilligers

Voor professionals en vrijwilligers is er een handleiding gemaakt voor het toepassen van de filmpjes in voorlichting aan individuen en/of groepen. Zo kunnen de filmpjes gebruikt worden door bijvoorbeeld een huisarts of casemanager, maar ook in een Alzheimer Café. > Bekijk hier de handleiding

POLAR-project

Het POLAR-project is een onderzoeksproject van Alzheimercentrum Amsterdam van Amsterdam UMC, Pharos en Alzheimer Nederland, met als doelstelling om mensen met dementie weerbaarder te maken tegen de gevolgen van de coronamaatregelen door het ontwikkelen van toepasbare informatie.

Meer informatie

POLAR, ZonMw #10430 03201 0004

Top
Volg ons via