Doneer nu

Eva (8 jaar) schrijft boek over papa, die dementie had: Waar is mijn papa?

Datum: 21 december 2021 Eva (8 jaar) schrijft boek over papa, die dementie had: Waar is mijn papa?
Delen

Eva van Rossum, nu 8 jaar, verloor toen ze vier was haar vader aan dementie. Hij had frontotemporale dementie. Ze heeft nu een prachtig prentenboek gemaakt: Waar is mijn papa?
In haar eigen woorden neemt Eva de lezer mee terug in de tijd, waarin haar papa de ziekte dementie kreeg, veranderde en uiteindelijk overleed.

Twee jaar werkten ze aan het prentenboek, samen met illustrator Suzanne Millenaar uit Oss. Een boek over een papa-giraf met dementie. Sandy en Eva hopen dat ze met het boek kinderen die hetzelfde meemaken als Eva kunnen helpen. Het boekje is te bestellen via de website www.jong-en-dementie.nl.

Videoboodschap van Eva

Eve vertelt in onderstaande video over haar boek.

Maarten van Rossum

Aan het woord: Sandy van Rossum 1De man van Sandy van Rossum en vader van Eva van Rossum, Maarten van Rossum, was pas net 31 jaar toen hij in Alzheimercentrum Amsterdam de diagnose frontotemporale dementie kreeg.  Voorafgaand aan deze diagnose hebben Sandy en haar man veel artsen, psychologen en neurologen gezien, maar niemand leek de ernst van de situatie in te zien. Volgens artsen was Maarten overspannen en had hij daarnaast een verstandelijke beperking. Uit een neuropsychologisch-onderzoek was namelijk gebleken dat hij een IQ van 50 had. Sandy heeft artsen nog geprobeerd duidelijk te maken dat hij dat voorheen nooit heeft gehad, maar hier werd geen gehoor aan gegeven. Ze zochten alleen naar oplossingen, niet naar de oorzaak.

De zoektocht naar het onbekende

In november 2017 is Maarten overleden. Ter nagedachtenis aan hem schreef Sandy een boek dat in november 2018, een jaar na Maartens overlijden, is uitgebracht: ‘De zoektocht naar het onbekende’. In haar boek vertelt Sandy waar zij tegenaan gelopen zijn, wat ze geholpen heeft en hoe de ziekte bij Maarten verlopen is. Ze hoopt hiermee andere mensen te kunnen helpen. Voor Sandy en haar man kwam die hulp helaas te laat, maar hopelijk komt de hulp voor anderen niet te laat. Om andere kinderen te helpen doneert Sandy 2 euro van elk verkocht boek aan hulp en ondersteuningen voor kinderen in gezinnen waarin een van de ouders dementie heeft. Het boekje is te bestellen via de website www.jong-en-dementie.nl.

Aan het woord: Sandy van Rossum

Lees hier meer over het verhaal van Sandy van Rossum in het jaarbericht 2019.

Top
Volg ons via