Doneer nu

Europees onderzoeksproject naar vroegdiagnostiek van dementie

Datum: 18 maart 2014
Delen
Een consortium van prominente onderzoeksinstituten uit heel Europa heeft vandaag de start van een nieuw samenwerkingsproject onder de naam Predict-ND aangekondigd.

VUmc Alzheimercentrum doet mee aan dit project dat zich richt  op het ontwikkelen en valideren van nieuwe procedures voor vroegdiagnostiek van de ziekte van Alzheimer en andere vormen van dementie.

Predict-ND wordt mogelijk gemaakt door een prestigieuze Europese onderzoekssubsidie (FP7). Het doel van het project is om nieuwe methodes voor een vroegere en meer betrouwbare diagnose van verschillende vormen van dementie te ontwikkelen. In de klinische praktijk moeten clinici informatie van veel verschillende tests en indicatoren combineren om de juiste oorzaak van de klachten te achterhalen. Predict-ND ontwikkelt hulpmiddelen om een totaalbeeld van de patient te verkrijgen door informatie uit verschillende bronnen, zoals klinische tests, beeldmateriaal en bloedmarkers, te combineren. Deze nieuwe samengestelde maten worden vergeleken met eerder gestelde diagnoses die beschikbaar zijn in ziekenhuis databases.

Het uiteindelijke doel van predict-ND is om een geheel nieuwe benadering voor clinici te ontwikkelen om alle beschikbare informatie systematisch te verwerken. Hiervoor passen we geavanceerde computer-technologieen toe om clinici te ondersteunen bij hun dagelijks werk. Het gebruik van dergelijke technologieen zou het huidige besluitvormingsproces drastisch kunnen veranderen, aldus Jyrki Lötjönen van het VTT Technical Research Centre in Helsinki, Finland (onderzoeksleider van het project). De nieuwe aanpak wordt getest op 800 patienten uit vier top-ziekenhuizen in Europa.

Het predict-ND consortium bestaat uit acht publieke en private partners uit verschillende Europese landen. Predict-ND consortiumleden zijn VTT Technical Research Centre (Finland), GE Healthcare (UK), Imperial College London (UK), University of Eastern Finland, Rigshospitalet (Denmark), het Alzheimercentrum van het VU Medisch centrum Amsterdam, University of Perugia (Italy) and Alzheimer Europe (Luxembourg).

Top
Volg ons via