Doneer nu

Europese prijs voor neurowetenschapper Rik Ossenkoppele

Datum: 19 maart 2019 Europese prijs voor neurowetenschapper Rik Ossenkoppele 1
Delen

De Europese organisatie voor onderzoek naar de ziekte van Alzheimer heeft de jaarlijkse Junior Prijs voor topresearch op dit gebied toegekend aan neurowetenschapper Rik Ossenkoppele van Amsterdam Alzheimercentrum, Amsterdam UMC. Ossenkoppele krijgt de prijs vanwege zijn nieuwe methode voor een nog nauwkeuriger diagnose van de ziekte van Alzheimer.

De ‘European Grand Prix for Research of the Foundation on Alzheimer Disease’ bestaat uit een bedrag van 10.000 euro, dat de bekroonde wetenschapper kan investeren in verder onderzoek naar diagnose en behandeling van de ziekte van Alzheimer. Aan de toekenning gaat een grondige selectie vooraf, geleid door een Wetenschappelijk Comité met vertegenwoordigers uit veel EU-lidstaten. De prijs is op maandag 18 maart 2019 uitgereikt in Parijs tijdens een feestelijk gala, bijgewoond door zo’n tweeduizend geïnteresseerden en wetenschappers. Tijdens het gala traden bekende Franse artiesten zoals Carla Bruni en Sandrine Kiberlain op.

Prachtige erkenning

De 37-jarige Rik Ossenkoppele, al tien jaar werkzaam voor het Amsterdam Alzheimercentrum, noemt de prijs een ‘een prachtige erkenning van al mijn Europese collega’s, die allemaal zo bevlogen bezig zijn met het zoeken naar een medicijn voor Alzheimer’.

Methode om alzheimer te diagnosticeren

Het diagnosticeren van de ziekte van Alzheimer is ingewikkeld, omdat verschillende andere hersenaandoeningen vergelijkbare symptomen hebben. Met de methode die Ossenkoppele heeft ontwikkeld kan met een hersenscan de spreiding van Alzheimer-specifieke tau eiwitten aantonen. “De methode werkt erg goed. Ik denk dat het binnen een aantal jaar wereldwijd toegepast gaat worden in de kliniek.”

Al meerdere prestigieuze prijzen

Deze European Grand Prix is niet de eerste prijs voor Ossenkoppele. Naast diverse internationale onderzoeksprijzen, ontving hij vorig jaar de prestigieuze New Investigator Award van de International Society to Advance Alzheimer Research and Treatment.

Europese prijs voor neurowetenschapper Rik Ossenkoppele

Neurowetenschapper Rik Ossenkoppele

Top
Volg ons via