Doneer nu

Stand van zaken: doneeractie van Dirk Baron voor Alzheimeronderzoek

Datum: 26 februari 2019 Familie Dirk Baron doneert aan VUmc Alzheimercentrum
Delen

Nooit eerder werd er zo’n duidelijke vergelijking gemaakt tussen een MRI-scan van de hersenen met de ziekte van Alzheimer voor en na het overlijden. En dat is allemaal te danken aan de overleden Dirk Baron. Dirk Hij werkte 15 jaar bij Omrop Fryslân. Dinsdag is het precies een jaar geleden dat Dieke Broersma, de vrouw van Dirk, de cheque van 17.000 euro overhandigde aan Alzheimercentrum Amsterdam, onderdeel van Amsterdam UMC. Een aantal maanden daarvoor heeft Dirk ook zijn hersenen gedoneerd aan de wetenschap via de Nederlandse Hersenbank. Een jaar later kijken we met hen terug op wat er tot nu toe is onderzocht.

Een van de zaken waar geld in is gestoken, is het onderzoek waarbij een MRI-scan wordt gemaakt na het overlijden. Met dit onderzoek hopen de onderzoekers hetgeen wat zij onder de microscoop zien, te kunnen vertalen naar de MRI-scan. Hoe vergelijkbaar de MRI-scan na het overlijden is met die van voor het overlijden is onbekend.

Een paar dagen voor zijn overlijden heeft Dirk een bezoek gebracht aan het Alzheimercentrum om onder andere een hersenscan te laten maken. Deze hersenscan is herhaald nadat hij was overleden. Hierdoor konden de onderzoekers de twee hersenscans precies met elkaar vergelijken. “Er zat een korte tijd tussen zijn scan en het moment dat hij overleed”, vertelt onderzoekster Baayla Boon. “Er zijn geen andere factoren buiten de dood, zoals verlies van hersenweefsel, die onze resultaten kunnen beïnvloeden. Hierdoor kunnen we de effecten van de dood op verschillende MRI maten bestuderen.”

De conclusies van dit onderzoek worden bijna gepubliceerd en hierdoor zou het verloop van de ziekte beter voorspelbaar zijn op basis van een MRI-scan. Er is nog nooit eerder zo’n vergelijking gemaakt, zegt Boon. “Dit onderzoek is uniek en daar zijn wij Dirk zeer dankbaar voor.”

“Dit onderzoek is uniek en daar zijn wij Dirk zeer dankbaar voor.” Onderzoeker Baayla Boon

Meer duidelijkheid over kenmerken dementie

Daarnaast is er onderzoek gedaan naar de zogenaamde ophopingen van het Alzheimer eiwit in de hersenen van Dirk. Deze ophopingen zijn specifiek voor dementie door de Ziekte van Alzheimer. Er zijn verschillende typen van deze ophopingen. Dirk had een type dat vaker wordt gezien bij patiënten die vroeg in hun leven de ziekte van Alzheimer krijgen. “We zijn dit type van Dirk en andere types aan het onderzoeken. We willen weten hoe het kan dat er verschillende types zijn. Hiermee hopen we er achter te komen welke factoren meespelen in het ontstaan van de ziekte. Dit zou uiteindelijk iets kunnen betekenen voor de behandeling van de ziekte.”

Dieke: trots op wat Dirk heeft gedaan

“Ik ben nog elke dag heel trots op en dankbaar voor wat Dirk gedaan heeft. Dat hij ondanks zijn ziekte en naderende overlijden nog steeds iets positiefs wilde brengen. Voor hemzelf was het te laat, dat wist hij, maar hij deed het voor al die andere mensen die ooit met deze ziekte te maken krijgen. En wat is het mooi dat hij een verschil kan maken. Daarbij ben ik ook nog steeds al die mensen dankbaar die destijds geld gedoneerd hebben. Ook dankzij hen kan dit onderzoek gedaan worden. Dat is echt heel veel waard. Hoe mooi zou het zijn als deze ziekte ooit gestopt kan worden?”


Dirk Baron

Collega Dirk Baron is op 28 november 2017 op 37-jarige leeftijd overleden. Dirk had de ziekte van Alzheimer. Hij begon in 2002 op de radioredactie van Omrop Fryslân als redacteur/verslaggever. Door de jaren ontwikkelde hij zich steeds meer als journalist en radiomaker en was een aanwinst voor de nieuwsredactie. Dirk was sociaal, had veel humor, reageerde zo nu en dan onverstoorbaar en maakte tussen neus en lippen door scherpe en rake opmerkingen.

Maar één ding was voor hem duidelijk. Hij wou niet dezelfde weg afleggen als zijn vader. Die had ook op jonge leeftijd de ziekte van Alzheimer en die ervaring was voor Dirk traumatisch. Hij moest zelf bepalen waar zijn grens lag. En dat moest voordat de ziekte hem over de grens van zelfbeschikking bracht. Want dan was het te laat en zou hij niet meer wilsbekwaam zijn en was euthanasie niet meer mogelijk. Dirk heeft zijn keuze bij volle verstand gemaakt. Een onmogelijke keuze, maar tegelijk ook ongelooflijk sterk en dapper.

Sybren Terpstra, eindredacteur Omrop Fryslân

> Website Omrop Fryslân

> Neuroloog Femke Bouman vertelt bij over het hersenonderzoek op de radio bij Omrop Fryslan (vanaf 43:42)

Top
Volg ons via