Doneer nu

Dementie Update 2021

Datum: 30 september 2021 Dementie Update 2021
Delen

Activiteit 10 van de Alzheimer 10-Daagse 2021

In deze 10-Daagse organiseren we in tien dagen diverse activiteiten. Dit doen we ieder jaar rondom Wereld Alzheimer Dag om (extra) aandacht te vragen voor de ziekte van Alzheimer en andere ziekten die dementie veroorzaken. > gehele programma van de Alzheimer 10-Daagse

 

Dementie Update 2021

Tijdens de Dementie Update 2021 vertelde verschillende experts tijdens de (hybride) bijeenkomst wat de ontwikkelingen zijn van het afgelopen jaar op het gebied van wetenschappelijk onderzoek en patiëntenzorg rondom dementie. Onderwerpen als de goedkeuring van Aducanumab door de FDA, biomarkers: van onderzoek naar de praktijk, ethische aspecten van vroege Alzheimer diagnose, nieuwe inzichten omtrent de gedragsvariant van Alzheimer, PPA: van classificatie naar prognose en een casus van een gezin waarin een iemand lijdt aan dementie kwamen aan bod.

Experts

Zo vertelde 3FM-dj Frank van der Lende over het belang van awareness voor dementie. De vader van Frank kreeg in 2017 de diagnose Alzheimer en begin april van dit jaar is zijn vader overleden. Promovenda Jetske van der Schaar sprak over de ethische aspecten van vroege Alzheimer diagnose. Mag je iemand vertellen dat hij of zij alzheimer heeft, als er (nog) geen substantiële cognitieve klachten zijn? Daarover lopen de meningen enorm uiteen. In haar presentatie gaf Jetske een overzicht van overwegingen en implicaties van zo’n vroege diagnose. Ze bieden een aanknopingspunt voor artsen om te bespreken met patiënten. Dit wordt steeds belangrijker in het licht van een eerste medicijn dat de ziekte mogelijk kan remmen in een vroeg stadium.
Over de goedkeuring van Aducanumab door de FDA gaf dr. Vijverberg, trial expert, een inleidende presentatie. Twee Amerikaanse collega’s deelde hun ervaring over de behandeling van de eerste patiënten en hun standpunt over de uitspraak.

Meer informatie


De strijd tegen dementie is actueler dan ooit. Met de goedkeuring in Amerika van het eerste alzheimermedicijn wordt een mooie en hoopvolle stap gezet naar een wereld zonder alzheimer. Dit toont het belang van wetenschappelijk onderzoek aan om tot oplossingen te komen. Wij gaan onverminderd door met de zoektocht en u kunt ons helpen.

Bekijk op de pagina Steun onze strijd tegen dementie wat de mogelijkheden zijn. Alle (extra) steun is zeer welkom.

Top
Volg ons via