Doneer nu

Charlotte Teunissen genomineerd voor Piper-Heidsieck Leading Ladies Awards

Datum: 17 juni 2019 Charlotte Teunissen genomineerd voor Piper-Heidsieck Leading Ladies Awards
Delen

Hoogleraar Neurochemie Charlotte Teunissen is genomineerd in de categorie ‘maatschappelijk’ van de Piper-Heidsieck Leading Ladies Awards. Deze verkiezing is in 2018 in het leven geroepen ter ere van vrouwelijke topbestuurders die als voorbeeld fungeren voor andere vrouwen.

Drie vrouwen die elk binnen andere domeinen succesvol zijn zullen worden bekroond, verdeeld in de categorieën ‘maatschappelijk’, ‘beste nieuwkomer’ en ‘zakelijk’. De prijzen worden toegekend aan vrouwen die zich onderscheiden in expertise, maatschappelijke impact en ondernemerschap. De eerste editie van de Leading Ladies Awards, een initiatief van Piper-Heidsieck, vond plaats in 2018.

Honneur

Vrouwen zijn vanaf het eerste begin het karakter achter het wereldberoemde champagnehuis Piper-Heidsieck. Van Marie-Antoinette, de koningin van Versailles tot aan de beeldschone Marilyn Monroe: “Every night I go to bed with a few drops of Chanel N°5 and I wake up each morning to a glass of Piper-Heidsieck; it warms me up.” Maar ook in 2018 bleken vrouwen van belangrijke betekenis voor het huis. Séverine Frerson, de keldermeester van Piper-Heidsieck is één van de slechts drie vrouwen ter wereld die de prestigieuze titel ‘cellar master’ mag dragen. Ter ere van deze en alle andere sterke vrouwen aan de top zijn de Leading Ladies Awards in het leven geroepen.

Over Charlotte Teunissen

Wetenschapper Charlotte is in 2018 als eerste vrouw in Europa benoemd tot professor in de neurochemie bij Amsterdam UMC. Haar onderzoek richt zich op het zoeken naar stoffen in hersenvocht en bloed, zogenaamde biomarkers, die ziektes kunnen aantonen.

Charlotte Teunissen heeft een bloedtest ontwikkeld die gebruikt kan worden voor de diagnose van de ziekte van Alzheimer in een vroege fase. Dit maakt op termijn het huidige analyseren van hersenvocht verkregen door een belastende lumbaalpunctie veel minder vaak nodig.


“We kunnen straks alzheimer al in een vroege fase van de ziekte vaststellen. Dit is van het grootste belang om later zo vroeg als mogelijk in te grijpen”.

Charlotte Teunissen 
Binnen een jaar bloedtest alzheimer beschikbaar

De test is samen met de diagnostische firma ADx Neurosciences momenteel verder in ontwikkeling. Uiteindelijk is een bloedtest van groot belang in studies naar nieuwe medicatie voor de ziekte van Alzheimer.

> Lees meer over de bloedtest

Top
Volg ons via