Doneer nu

Artikel Reformatorisch Dagblad: De taaie strijd tegen dementie

Datum: 11 maart 2019 De taaie strijd tegen dementie
Delen

In het Reformatorisch Dagblad van 6 maart staat het artikel: De taaie strijd tegen dementie. Dr. Yolande Pijnenburg, verbonden aan Alzheimercentrum Amsterdam, houdt zich al twintig jaar met de ziekte bezig. In die twee decennia werden tal van onderzoeken naar de oorzaak van dementie verricht en mogelijke medicijnen ontwikkeld. Tot nu toe met een vrij bedroevend resultaat. „Het inzicht in het ontstaan van de verschillende vormen van dementie is toegenomen, maar we hebben de patiënt nog steeds weinig te bieden.”

Bron: Reformatorisch Dagblad | Huib de Vries
Beeld: Sjaak Verboom

Hoeveel dementiepatiënten Nederland telt, is onbekend. Vaststaat dat hun aantal de komende twintig jaar zo goed als zeker verdubbelt. Dat vraagt om maatregelen. „Het is een illusie dat al deze mensen tot het eind toe thuis verzorgd kunnen worden.”

Volgens de Gezondheidsraad en Stichting Alzheimer Nederland lijden zo’n 250.000 Nederlanders aan dementie. Het RIVM gaat uit van nog geen 150.000. Exacte cijfers ontbreken. Terwijl het aantal kankerpatiënten nauwgezet wordt bijgehouden, bestaan er van het aantal dementiepatiënten alleen grove schattingen. Het is een vreemde situatie, want de overeenkomst tussen beide ziekten is groot. Ook dementie komt in tal van vormen voor, heeft bij het openbaar komen van de eerste verschijnselen al veel schade aangericht en is een belangrijke doodsoorzaak. In 2040 waarschijnlijk nummer één.

> Lees hier het hele artikel

Top
Volg ons via