Doneer nu

Artikel De Telegraaf: Geluid opent brein

Datum: 22 maart 2022 Geluid opent brein; Dankzij trilling wordt bloedvat poreus en laat medicijn door 1
Delen

Dankzij trilling wordt bloedvat poreus en laat medicijn door

De Telegraaf | 22 mrt 2022

Een hersenaandoening te lijf met behulp van geluidsgolven. Hierdoor kunnen medicijnen het brein zonder operatie bereiken en kan de ziekte beter behandeld worden. Het Prinses Máxima Centrum gaat samen met drie academische ziekenhuizen onderzoek doen naar deze veelbelovende methode.

‘Een obstakel in de behandeling van hersenaandoeningen, zoals een tumor of de ziekte van Alzheimer, is de bloed-hersenbarrière”, zegt hoofdonderzoeker en kinderoncoloog in ‘het Máxima’ dr. Dannis van Vuurden. ,,Deze hindernis zorgt ervoor dat de hersenen goed beschermd zijn tegen gevaarlijke stoffen. Maar zij staat ook de behandeling van een gezwel of aandoening in de weg. Dit natuurlijke beschermingsmechanisme maakt het brein grotendeels ontoegankelijk voor medicijnen, waardoor de behandeling van veel hersenkwalen niet effectief is.”

Een technologie waarmee geen operatie nodig is maar de bloed-hersenbarrière tijdelijk geopend wordt, is de Focused-Ultrasound (FUS)- technologie. Dankzij deze slimme methode kunnen medicamenten toch in het menselijk brein doordringen en op de plek des onheils onderzocht worden op doelmatigheid.

FUS is een mri-gestuurde technologie die met gerichte geluidstrillingen en microbelletjes in de bloedstroom de bloedvaten in de hersenen tijdelijk en op één plaats opent. Dus zonder de schedel te hoeven lichten. Zo kunnen medicijnen op de juiste plek in het brein actief worden.

> Lees hier het gehele artikel

Meer informatie

Top
Volg ons via