Doneer nu

Mogelijk eerste medicijn dat alzheimer remt op de markt

Datum: 22 oktober 2019 Mogelijk eerste medicijn dat alzheimer remt op de markt
Delen

Brain Research Center, onderzoekscentrum van Alzheimercentrum Amsterdam waar medicijnonderzoek plaatsvindt, is verheugd dat het Amerikaanse biotech bedrijf Biogen een medicijn dat alzheimer afremt, voor goedkeuring heeft voorgedragen om het op de markt te kunnen brengen. Het medicijn is afgelopen jaar ook bij deelnemers van Brain Research Center in Amsterdam getest. Het is uitzonderlijk dat een medicijn dat alzheimer afremt wordt voorgedragen voor goedkeuring.

Medicijn Aducabumab

Of Aducanumab, zoals het medicijn heet, daadwerkelijk ook beschikbaar komt op de markt, hangt af van de FDA (Federal Drug Agency) die nu toestemming moet geven. Om het ook in Nederland op de markt te kunnen brengen, zal er goedkeuring moeten komen van de EMA (European Medicines Agency) of van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen. Voordat een geneesmiddel op de markt komt is nog enige tijd gemoeid.

Belangrijke doorbraak

Niels Prins,,Dit is groot nieuws,’’ zegt Niels Prins, directeur van Brain Research Center. ,,Hiervoor is het onderzoekscentrum opgericht. Wij testen kansrijke medicijnen tegen alzheimer, om ze uiteindelijk beschikbaar te krijgen voor patiënten. Onze missie is alzheimer de wereld uit. En dit is een heel belangrijke stap. Zo komt de oplossing steeds dichterbij.’’

Het medicijn is volgens Prins geschikt voor mensen in een vroeg stadium van alzheimer. ,,Het wordt per infuus toegediend. Het medicijn verwijdert het abnormale alzheimer eiwit amyloid beta uit de hersenen.

34 deelnemers in Amsterdam

Het onderzoek liep van mei 2016 tot en met maart 2019 bij verschillende onderzoekscentra in de wereld. Ook bij Brain Research Center. In Amsterdam werden 34 patiënten behandeld. In totaal gaat het wereldwijd om bijna 3300 mensen.

In maart is het onderzoek in eerste instantie afgebroken door Biogen, omdat op basis van een kleinere data-set de verwachting was dat het niet het gewenste effect zou behalen. Onlangs heeft Biogen echter een grotere data-set geanalyseerd en daaruit bleek dat wel degelijk een positief effect. Op basis daarvan is nu besloten toestemming te vragen het middel op de markt te mogen brengen.

Lees ook

Top
Volg ons via