Doneer nu

Twee projecten van Alzheimercentrum Amsterdam ontvangen subsidie van ZonMw en Alzheimer Nederland

Datum: 1 december 2022 Twee projecten van Alzheimercentrum Amsterdam ontvangen subsidie van ZonMw en Alzheimer Nederland 2
Delen

Er komt steeds meer bewijs dat niet-farmacologische interventies, zoals leefstijlinterventies, kunnen helpen de hersenen gezond te houden. Maar hoe dit werkt in de hersenen – wat de mechanismes zijn – is nog onbekend. Het Europese Joint Programming for Neurodenerative Diseases (JPND) honoreerde 14 consortia om dit verder te onderzoeken. Alzheimercentrum Amsterdam doet mee aan twee van deze consortia; Multi-MeMo en EXERBRAIN. De subsidie voor deze consortia wordt gefinancierd door ZonMw en Alzheimer Nederland.

ABOARD Webinar Wiesje van der Flier

Prof. Dr. Wiesje van der Flier

Multi-MeMo

Het Multi-MeMo project neemt als uitgangspunt dat leefstijlinterventies het beste werken als je combinaties van verschillende aspecten aanbiedt, zoals bewegen én dieet én behandelen van bloeddruk. Zo willen de onderzoekers bijdragen aan een gepersonaliseerde aanpak om dementie te voorkomen of uit te stellen. In het project wordt gezocht naar het mechanisme dat het positieve effect van leefstijl verklaart. Wetenschappelijk directeur van Alzheimercentrum Amsterdam Wiesje van der Flier is een partner binnen dit project. In Amsterdam wordt specifiek onderzocht of een leefstijlinterventie effect heeft op indicatoren van hersenschade in het bloed.

Twee projecten van Alzheimercentrum Amsterdam ontvangen subsidie van ZonMw en Alzheimer Nederland

Dr. Rik van der Kant

EXERBRAIN

EXERBRAIN staat onder leiding van Dr. Rik van der Kant, onderzoeker bij de Vrije Universiteit van Amsterdam en Alzheimercentrum Amsterdam. Dit project focust zich op het beschermende effect van bewegen op het brein en naar de potentie van beweging als niet-farmacologische behandeling voor de ziekte van Alzheimer. Specifiek onderzoeken ze of vetmetabolisme betrokken is bij het positieve effect van bewegen.

 

ZonMw is een organisatie die gezondheidsonderzoek financiert en op deze manier de zorg wil innoveren. Alzheimer Nederland zet zich in voor het verbeteren van de kwaliteit van leven van mensen met dementie en hun omgeving.

Kijk hier welke projecten nog meer zijn gehonoreerd door JPND.

Top
Volg ons via