Doneer nu

Alzheimer Challenge: 280 km fietsen

Datum: 19 maart 2021 Alzheimer Challenge: 280 km fietsen
Delen

Leo Boezaart wandelt en fiets voor Alzheimercentrum Amsterdam

“Iets voor anderen betekenen, dat is mijn doel”

Als tiener liep Leo Boezaart (59) al langs de deuren met het VU-busje en tijdens zijn internationale baan hielp hij mensen overal ter wereld. Toen hij enkele jaren geleden de diagnose milde cognitieve stoornissen (MCI) kreeg, die vaak een voorstadium van de ziekte van Alzheimer kunnen zijn, hield hij daar niet mee op.

“Als je deze diagnose krijgt, kom je in een soort rouwproces. Het is belangrijk dat je naast alzheimer niet ook nog in de financiële problemen terechtkomt. Dat is te veel last om te dragen,” geeft Leo aan. “Ik hoop een bijdrage te leveren aan advies over de financiële kant van de ziekte. Tegelijk zocht ik naar een manier om meer bij te dragen, en de combinatie sport en Alzheimercentrum Amsterdam steunen is perfect voor mij.”

Santiago de Compostella

Leo doet mee aan triatlons en zou in 2020 weer naar Abu Dhabi gaan om daar de triatlon te volbrengen. Vanwege corona kon dat helaas niet en hij bedacht een andere uitdaging: een wandeltocht naar Santiago de Compostella. De start in april ging wegens corona niet door, maar in juni vertrok Leo alsnog vol goede moed. “Bewegen en buiten zijn is goed voor me, ik behoud een bepaald conditieniveau en het geeft me energie. Maar de tocht was ook heel uitdagend, ik was veel alleen en realiseerde me dat ik altijd positief ingesteld moet blijven, ondanks de ziekte. Mensen merken niets aan mij, dus ik ben er heel open over.” Door de omstandigheden en een blessure moest Leo zijn tocht in Frankrijk staken, maar hij is van plan de resterende tweeduizend kilometer alsnog af te leggen. Met zijn actie heeft hij maar liefst € 9.700 opgehaald voor onderzoek van Alzheimercentrum Amsterdam.

280 km fietsen

In april stapt Leo op de fiets en gaat hij de uitdaging aan om binnen een maand 280 km te fietsen tijdens de Alzheimer Challenge. Dit doet hij niet alleen maar samen met zijn dochter gaat hij deze Challenge aan. “Mijn dochter helpt me om de weg niet kwijt te raken. En samen halen we zo geld op voor wetenschappelijk onderzoek. Door onderzoek wordt kennis over de ziekte vergroot en komt een oplossing dichterbij,” aldus Leo. “Ik haal inspiratie uit de jonge, gedreven onderzoekers van Alzheimercentrum Amsterdam. Het doet me goed om te zien dat zij echt de ziekte de wereld uit willen helpen.” Ten slotte deelt hij een advies: “Aanvaard de ziekte: je kunt er niet tegen vechten, dat kost veel energie. Doe je best om ermee te leven en kijk naar je mogelijkheden.”

https://youtu.be/Aa9jn6jQ68U

Doe mee met de Alzheimer Challenge

U kunt u aanmelden voor de Alzheimer Challenge door een actiepagina aan te maken op www.alzheimerchallenge.nl. Vraag familie, vrienden of kennissen om uw sportieve prestatie te sponsoren en daarmee uw streefbedrag te bereiken. U kunt de voortgang eenvoudig bijhouden en delen via de app van Strava.

Top
Volg ons via