Doneer nu

Alzheimer 10-daagse gestart met onvergetelijk concert

Datum: 12 september 2018 Alzheimer 10-daagse gestart met onvergetelijk concert
Delen

Gister was de start van de Alzheimer 10-Daagse met het ‘Concert om niet te vergeten’ in een uitverkochte zaal in Het Concertgebouw in Amsterdam. Dit concert was de eerste van de 10 activiteiten die Alzheimercenten Amsterdam organiseert in de aanloop naar Wereld Alzheimer Dag op 21 september. 

Het ‘concert om niet te vergeten’  stond in het teken van de bijzondere relatie tussen kunst en de ziekte van Alzheimer. Erg bijzonder deze avond was het optreden van Louis van Dijk, die lijdt aan de ziekte van Alzheimer. Hij improviseerde op een thema van Bach. Dit was zijn een-na-laatste optreden, na een carrière van bijna zestig jaar stopt hij ermee. Vrijdag aanstaande speelt hij zijn laatste concert tijdens het Loosdrecht Jazzfestival, de plek waar hij zijn carrière begon.
Ook waren er prachtige werken van Poulenc, Schubert en Mozart, uitgevoerd door de leden van het Koninklijk Concertgebouworkest. Voor het aanstromend talent, pianist Max Roos (21 jaar) was het zijn eerste optreden in Het Concertgebouw en het was een fantastisch optreden.

Directeur van het Rijksmuseum, Taco Dibbits, vertelde tijdens een interview met promovendus en neuropsycholoog Roos Jutten van het Alzheimercentrum over hoe de ziekte van Alzheimer de artistieke expressie van schilders op bijzondere wijze beïnvloedt. Hij liet dit zien aan de hand van een aantal voorbeelden van onder andere kunstenaars als William Utermohlen en Eduardo Chillida. In de Rijksmuseumtuinen is nog t/m 23 september de beeldententoonstelling van Chillida te zien.

De ziekte van Alzheimer is de meest voorkomende vorm van dementie. In Nederland hebben nu al 250.000 mensen dementie en naar verwachting zal dit in 2040 opgelopen zijn tot een half miljoen. Dit concert was een initiatief van het Alzheimercentrum Amsterdam, Amsterdam UMC, in samenwerking met het Koninklijk Concertgebouworkest en het Rijksmuseum. De opbrengst van dit concert gaat naar wetenschappelijk onderzoek van het Alzheimercentrum Amsterdam.

Bekijk hier alle activiteiten van de Alzheimer 10-Daagse.

Wil jij ook bijdragen aan een wereld zonder Alzheimer?
Kijk dan hier wat jij kunt doen.

Hieronder vindt u een korte foto-impressie van het Concert om niet te Vergeten. Door op de afbeelding te klikken kunt u deze vergroten.

Recensie door journalist Kester Freriks

Top
Volg ons via