Doneer nu

Honderdplussers in de watten gelegd

Datum: 14 oktober 2019 43 honderdplussers in de watten gelegd
Delen

Afgelopen vrijdag heeft, dankzij onze hoofdsponsor Aegon, alweer de vijfde 100-plus bijeenkomst van Alzheimercentrum Amsterdam, Amsterdam UMC plaatsgevonden. De bijeenkomst vond plaats op het terrein van onze sponsor het Hilton Royal Parc Soestduinen. Er waren maar liefst 43 mannen en vrouwen van 100 jaar en ouder aanwezig, inclusief hun familieleden, voor een feestelijke ontmoeting. Dit jaar stond het thema koninklijk centraal. Zo konden de gasten genieten van een grandioze Royal High Lunch en werd er een genoeglijk spelletje gespeeld met historische vragen over het koningshuis.

Het 100-plus onderzoek is gestart in 2013 en al vrij snel kwam uit de verhalen van de honderdplussers naar voren dat zij het jammer vonden niet meer terug te kunnen grijpen naar anekdotes uit hun jeugd met leeftijdsgenoten. Dat is de reden waarom we al voor de vijfde keer met veel genoegen de 100-plusdag organiseren. Een dag waarop de ouderen volledig in de watten worden gelegd. Dit onder het genot van lekker eten, een fijne sfeer en gezellige muziek. Daarnaast biedt de 100-plusdag de mogelijkheid de honderdplussers extra te bedanken voor hun vrijwillige deelname aan het 100-plus onderzoek.

Voortgang onderzoek

Tijdens de 100-plusdag heeft projectleider dr. Henne Holstege de aanwezigen tevens kunnen bijpraten over de voortgang van het onderzoek. Dr. Holstege bestudeert welke factoren een rol spelen dat sommige mensen heel oud kunnen worden zonder dat de hersenen achteruit gaan. Deze kennis kan op termijn bijdragen aan de ontwikkeling van een effectieve behandeling tegen dementie.

Van onschatbare waarde

Tot op heden hebben 374 honderdplussers meegewerkt aan het 100-plus onderzoek. Doorgaans zijn de honderdplussers nog scherp van geest, 70,6 procent is vrouw en 54,8 procent woont nog altijd zelfstandig. De oudste deelnemer aanwezig dit jaar was de 110-jarige mevrouw Ebberink-Vonk geboren te Zwolle.

Dr. Holstege was verblijd dat er met 43 honderdplussers weer zo een goede opkomst was dit jaar. “Wij vinden het fantastisch om met het lustrum van de 100-plusdag opnieuw zo veel bekende gezichten te zien. Ze zien er geweldig uit en sommige zijn er zelfs voor de vijfde keer op een rij! Wij zijn de honderdplussers en hun familieleden ontzettend dankbaar voor hun bijdrage aan het onderzoek en hopen hen nog lang te mogen volgen.”

Het 100-plus onderzoek

Het 100-plus onderzoeksteam bezoekt de deelnemers aan huis voor een interview, testen over het denkvermogen, en een bloedafname. Een deel van de honderdplussers stelt na overlijden hun hersenen ter beschikking aan het onderzoek. Bekijk voor meer informatie over het onderzoek en deelname de website van 100plusonderzoek of bel met de onderzoekers 020-4445276.

In de media

Hart van Nederland was vrijdag ook aanwezig en heeft een mooi artikel item gemaakt: Deze honderdplussers zijn stokoud én kerngezond: wat is hun geheim?
> lees hier het artikel en bekijk het item

Top
Volg ons via