Doneer nu

2 knappe koppen Alzheimercentrum Amsterdam genomineerd voor VIVA400

Datum: 25 oktober 2018 2 knappe koppen Alzheimercentrum Amsterdam genomineerd voor VIVA400
Delen

Bij Alzheimercentrum Amsterdam zijn 2 senior onderzoekers genomineerd voor de VIVA400 prijs in de categorie Knappe Koppen. De VIVA400 is een lijst met inspirerende vrouwen die uitblinken in hun vakgebied. Genomineerd zijn Sietske Sikkes en Charlotte Teunissen.

Tot en met dinsdag 6 november kun je op viva400.nl op één van hen stemmen. Let op je kunt dus maar één keer een stem uitbrengen. De jury van VIVA400 kiest de winnaars en op 15 november is de uitreiking van de VIVA400-awards.

Sietske Sikkes
Sietske Sikkes is neuropsycholoog in het Amsterdam Alzheimercentrum en ze onderzoekt wat de rol is van geheugenklachten bij deze ziekte. Ze ontwikkelde een nieuw neuropsychologisch meetinstrument om problemen in het dagelijks leven bij dementie te kunnen detecteren. Dit wordt wereldwijd gebruikt, waarmee de zorg voor mensen met dementie is verbeterd. Daarnaast doet Sietske onderzoek naar non-pharmacologische interventies. Hoe kunnen mensen met hun levensstijl hun hersenen gezond houden en dementie voorkomen?

Sietske Sikkes

Charlotte Teunissen
Charlotte Teunissen is dit jaar als eerste vrouw in Europa benoemd tot professor in de neurochemie bij Amsterdam UMC. Haar onderzoek richt zich op het zoeken naar stoffen in hersenvocht en bloed, zogenaamde biomarkers, die ziektes kunnen aantonen. Binnen een jaar verwacht Charlotte de eerste bloedtest die de ziekte van Alzheimer aantoont op de markt te brengen. Hiermee hoopt ze Alzheimer al in een vroege fase van de ziekte vast te kunnen stellen en door middel van bloedtesten het verloop van de ziekte te kunnen volgen.

Charlotte

Naast Sikkes en Teunissen zijn bij Amsterdam UMC nog 6 onderzoeksters genomineerd: Connie Jimenez, Hanneke Hulst, Chermaine Kwant-Van Weelderen, Anouk Schrantee, Louise van Galen en Else Huijbers.

Bron: VUmc

Top
Volg ons via