Doneer nu

Dementie Update 2021

Delen

Tijdens de Dementie Update 2021 vertelden verschillende experts in een (hybride) bijeenkomst wat de ontwikkelingen zijn van het afgelopen jaar op het gebied van wetenschappelijk onderzoek en patiëntenzorg rondom dementie. Onderwerpen als de goedkeuring van Aducanumab door de FDA, biomarkers: van onderzoek naar de praktijk, ethische aspecten van vroege alzheimer diagnose, nieuwe inzichten omtrent de gedragsvariant van alzheimer, PPA: van classificatie naar prognose en een casus van een gezin waarin een iemand lijdt aan dementie kwamen aan bod.

Experts

Zo vertelde 3FM-dj Frank van der Lende over het belang van bewustwording rondom dementie. De vader van Frank kreeg in 2017 de diagnose alzheimer en begin april van dit jaar is zijn vader overleden. Promovenda Jetske van der Schaar sprak over de ethische aspecten van vroege alzheimer diagnose. Mag je iemand vertellen dat hij of zij alzheimer heeft, als er (nog) geen substantiële cognitieve klachten zijn? Daarover lopen de meningen enorm uiteen. In haar presentatie gaf Jetske een overzicht van overwegingen en implicaties van zo’n vroege diagnose. Ze bieden een aanknopingspunt voor artsen om te bespreken met patiënten. Dit wordt steeds belangrijker in het licht van een eerste medicijn dat de ziekte mogelijk kan remmen in een vroeg stadium.
Over de goedkeuring van Aducanumab door de FDA gaf dr. Vijverberg, trial expert, een inleidende presentatie. Twee Amerikaanse collega’s deelde hun ervaring over de behandeling van de eerste patiënten en hun standpunt over de uitspraak.

Presentaties sprekers

Top
Volg ons via