Doneer nu
Handleiding

Alle 100-plussers bij elkaar: 100-plus deelnemersbijeenkomst 2023

oktober 2023
Delen
100-plus deelnemersbijeenkomst 2023 (foto door Liesbeth Dingemans)

Foto: Liesbeth Dingemans

Afgelopen maand vond de 7e jaarlijkse 100-plus bijeenkomst plaats, waarbij alle deelnemers van het 100-plus onderzoek uitgenodigd worden om elkaar te zien en bijgepraat te worden over de bevindingen van het onderzoek. Bij het 100-plus onderzoek proberen onderzoekers te achterhalen hoe het kan dat sommige mensen meer dan 100 jaar oud worden zonder dementie te ontwikkelen.

Bijzondere deelnemers

Bij deze geslaagde bijeenkomst waren maar liefst 25 100-plussers met familie of naasten aanwezig. Een aantal deelnemers zijn van heinde en verre gekomen om de 100-plus bijeenkomst bij te kunnen wonen. Zo was er een deelnemer uit Groningen en een deelnemer uit Limburg, maar de 100-jarigen uit Noord-Holland waren het best vertegenwoordigd op de bijeenkomst.

Een aantal leuke weetjes over de aanwezige deelnemers op de 100-plus bijeenkomst:

  • De twee oudste aanwezige deelnemers waren maar liefst 108 jaar oud
  • Er waren twee broers aanwezig, van 100 en 104 jaar oud
  • Er waren twee deelnemers aanwezig die op precies dezelfde dag geboren zijn

 

100-plus deelnemersbijeenkomst 2023 sfeerfoto

Deelnemers doen enthousiast mee aan de quiz. (Foto: Liesbeth Dingemans)

Update over het onderzoek

Na een goed verzorgde lunch heeft onderzoeksleider Henne Holstege de deelnemers geïnformeerd over de ontwikkelingen van het 100-plus onderzoek van het afgelopen jaar. Zo blijkt dat 100-jarigen enige genetische bescherming hebben tegen dementie en dat het brein van een 100-jarige er veel jonger uit ziet dan je bij die leeftijd zou verwachten. Later op de middag vond er nog een quiz plaats over gebeurtenissen van de afgelopen eeuw.

 

 

100-plus deelnemersbijeenkomst 2023 Janna Dijkstra en Daniel Alvares Sirvent

Promovendi Janna Dijkstra en Daniel Álvarez Sirvent voeren een nummer met zelfgeschreven tekst op. (Foto: Liesbeth Dingemans)

Muzikale gelegenheid

Muziek kan natuurlijk niet ontbreken aan een feestelijke dag. Een gelegenheidskoor kwam liedjes van Toon Hermans zingen. Hun optreden deed vele deelnemers glunderen en sommigen konden alles nog meezingen. Als verrassing kreeg iedere deelnemer een roos tijdens het nummer ‘24 Rozen’. Daarmee was het nog niet uit met de verrassingen, want PhD-studenten Janna Dijkstra en Daniel Álvarez Sirvent hadden een liedje met zelfgeschreven tekst speciaal voorbereid voor de 100-plus bijeenkomst.

 

 

100-plus deelnemersbijeenkomst 2023 deelnemer speelt piano

Een deelnemer speelt piano voor de aanwezigen. (Foto: Liesbeth Dingemans)

Geslaagde dag

De dag werd afgesloten met een DJ met een platenspeler onder het genot van natuurlijk een advocaatje met slagroom. Dit was ook de gelegenheid voor deelnemers om elkaar en de onderzoekers beter te leren kennen. Er zijn zelfs telefoonnummers uitgewisseld tussen een aantal deelnemers. Eén van de deelnemers heeft aan het eind van de middag nog een aantal prachtige nummers gespeeld op de piano voor de aanwezigen van de 100-plus bijeenkomst. Al met al was het wederom een geslaagde dag en alle aanwezigen kijken alweer uit naar de volgende bijeenkomst.

 

De 100-plus bijeenkomst is mede mogelijk gemaakt door Aegon.

Meer lezen:

DEEL
0 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Top
Volg ons via