Doneer nu
Handleiding

Een kijkje bij het 100-plus onderzoeksteam

november 2022
Delen
100+ onderzoek

Het praktisch team van het 100-plus onderzoek: Marieke Graat, Myke van der Hoorn en Kimberley van Vliet

Onderzoeksassistenten Marieke Graat, Kimberley van Vliet (neuropsychologen) en Myke van der Hoorn (verpleegkundige) vormen samen het praktisch team bij het 100-plus onderzoek. Het doel van het 100-plus onderzoek is het geheim achterhalen hoe het kan dat sommige mensen zeer oud worden zonder dementie te krijgen. Deze kennis willen wij gebruiken om mensen die vatbaar zijn voor dementie te beschermen tegen deze ernstige ziekte.

Een kijkje binnen het praktische team van het 100-plus onderzoek

Marieke onderweg naar een deelnemer

Op zoek naar nieuwe deelnemers

Het takenpakket van het praktisch team is heel gevarieerd. De onderzoeksassistenten zijn altijd op zoek naar gezonde 100-jarigen zonder dementie, die deel willen nemen aan het onderzoek. Er wordt uitgebreid gezocht naar krantenartikelen. Bijvoorbeeld in de Volkskrant waarin elke week een 100-jarige wordt geïnterviewd. Deze 100-jarigen ontvangen een pakket met informatie over het onderzoek. Daarnaast nemen de onderzoeksassistenten contact met hen op om eventuele vragen te beantwoorden, een telefonische screening uit te voeren en een afspraak in te plannen wanneer de 100-jarige wil deelnemen.

 

De huisbezoeken (bij 100-jarigen en familie)

Het belangrijkste onderdeel van ons onderzoek is het bezoeken van onze deelnemers door heel Nederland. Tijdens het huisbezoek tekent de onderzoeksassistent een stamboom van de familie en wordt de medische voorgeschiedenis uitgevraagd. Ook wordt er neuropsychologisch onderzoek gedaan waarbij het denkvermogen (zoals het geheugen, aandacht en concentratie) in kaart wordt gebracht, wordt de bloeddruk gemeten en wordt er bloed afgenomen. Dit bezoek duurt gemiddeld 2,5 uur. Gelukkig is er ook altijd tijd voor een gezellig praatje. Aangezien de 100-jarigen jaarlijks worden gevolgd, bouwen de onderzoeksassistenten echt een band op met de deelnemers.

De onderzoeksassistenten bezoeken niet alleen 100-jarigen, maar ook de familie van de 100-jarigen. De familie deelt dezelfde genen, waar de onderzoekers binnen het 100-plus team geïnteresseerd naar zijn.

100+ onderzoek

Kimberly op huisbezoek bij een 101-jarige deelnemer

 

Verwerken van alle data en overige werkzaamheden

Met al deze bezoeken wordt veel informatie verzameld, ook wel data genoemd. Alle data wordt ingevoerd in de database door het praktisch team. Naast deze werkzaamheden worden jaarlijkse vragenlijsten naar de broers en zussen van de 100-jarigen gestuurd om hun gezondheid te kunnen volgen. Verder houdt het team contact met huisartsen om mogelijke afwijkende bloedwaardes door te geven. Ook bezoeken de onderzoeksassistenten ieder half jaar de 100-jarigen die, na overlijden, hun hersenen doneren aan het onderzoek. Tot slot maken de onderzoeksassistenten een nieuwsbrief en organiseren ze samen met het team de 100-plus dag. Dit is een bijzondere en feestelijke dag waarin onze 100-jarigen deelnemers samen komen en in het zonnetje worden gezet.

 

Een bijzondere en inspirerende doelgroep

Het werk als onderzoeksassistent varieert enorm van dag tot dag; van contact met onze deelnemers tot aan werken met data. Het praktisch team is erg dankbaar om met deze bijzondere en inspirerende doelgroep te mogen werken. Het zijn niet alleen de super mensen van onze samenleving, ook hebben zij nog eens veel levenservaring en de grote ontwikkelingen en gebeurtenissen van de afgelopen 100-jaar meegemaakt!

 

Een vraag aan de 100-plusser: Waarom denkt u dat u 100 jaar bent geworden?

“Zo weinig mogelijk naar popmuziek luisteren.” Dhr. B.

“Tot je 90e jaar carnaval vieren en elke dag een likeurtje drinken” Mw. S.

“Regelmatig leven waarbij het gevoel en het brein overeen komen. Meneer leeft met het gevoel en volgde hierbij zijn eigen pad” Dhr. V.

Bezig blijven is het belangrijkste van alles. Verder blijven bewegen, bij de tijd blijven en geïnteresseerd blijven in andere mensen.”  Mw. H.

 

Meer informatie

 

 

DEEL
0 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Top
Volg ons via