Doneer nu

Onderzoek naar hersenschade in de sport

Datum: 1 februari 2021 Onderzoek naar hersenschade in de sport
Delen

Hersenschade in de sport staat week volop in de belangstelling bij de media. In het voetbal zijn er zorgen over de mogelijke impact van koppen en hersenschuddingen en wordt gepleit voor onafhankelijk onderzoek.

Webinar over Chronische traumatische encefalopathie (CTE)

Chronische klachten

Jort Vijverberg

Jort Vijverberg

Neuroloog Jort Vijverberg van Alzheimercentrum Amsterdam, Amsterdam UMC onderzoekt en behandelt progressieve hersenschade veroorzaakt door traumatisch hoofd-hersenletsel. Chronische traumatische encefalopathie (CTE) is een hersenaandoening die wordt veroorzaakt door herhalend hoofdtrauma zoals bij gevechtsporten, American Football, rugby en mogelijk ook voetbal, maar ook bij militairen. Mensen met CTE kunnen klachten hebben van het geheugen, stemming, gedrag of met bewegen. De diagnose CTE kan alleen gesteld worden na de dood met hersenweefselonderzoek. Jort Vijverberg in NRC over dit onderwerp.

Acute klachten

Sinds begin 2018 is het Emma Kinderziekenhuis van Amsterdam UMC betrokken bij een speciale polikliniek van de KNVB. Sporters kunnen hier terecht met aanhoudende klachten na een hersenschudding. Naast begeleiding bij herstel, doen de artsen samen met het Amsterdam UMC onderzoek naar verschillende verschijningsvormen van hersenschuddingen in de sport om zo de zorg voor sporters te verbeteren.
Onderzoeker Marsh Königs van Amsterdam UMC: “Een hersenschudding is een blessure die zich op verschillende manieren kan manifesteren. De klachten zijn divers, zoals hoofdpijn, duizeligheid, misselijkheid, gevoeligheid voor licht, hoofdpijn, slecht slapen, nekpijn, een verstoorde balans en verminderde motorische controle, concentratie- en geheugenproblemen en vermoeidheid.”
Lees verder

Meer informatie

Top
Volg ons via