Doneer nu
Handleiding

Wie zorgt er voor wetenschappers?

april 2023
Delen
Betty Tijms bij NIAS

Senior onderzoeker Betty Tijms (Foto door: Zindzi Zwietering)

Senior onderzoeker Betty Tijms won een l’Oréal-UNESCO for Women in Science prijs, waarmee zij 5 maanden lang aan haar onderzoek kon werken bij het NIAS. Dit is een instituut waar top wetenschappers van over de wereld de ruimte krijgen om zich te verdiepen in het eigen onderzoek, en te leren van experts uit andere disciplines. Zij vertelt over haar ervaring.

Rust in de drukte

‘Nee’. Een woord dat ik niet eerder zo vaak uitgesprak als in de afgelopen periode. Maar nu moest het: tijd en rust had ik nodig om nieuwe ontdekkingen in mijn onderzoek te beschrijven. Want tijd voor wetenschappelijke verdieping is schaars bij de verschillende grote onderzoeken die ik leid, lesgeven aan geneeskunde studenten, en allerlei internationale activiteiten waar ik bij betrokken ben. Terwijl verdieping heel belangrijk is om nieuwe inzichten te vinden die van betekenis kunnen zijn voor mensen met de ziekte van Alzheimer.

Varianten van alzheimer

Geen enkele patiënt met de ziekte van Alzheimer is identiek, en dat betekent dat behandelingen op maat nodig zijn. Hiervoor moeten biologische verschillen in kaart worden gebracht, maar tot voor kort was dit vrijwel onmogelijk, omdat de technieken hiervoor nog niet bestonden. Nu zijn er echter nieuwe mogelijkheden om met een heel klein beetje hersenvocht duizenden biologische processen te bestuderen. Dit vormt de basis van mijn onderzoek: Ik heb ontdekt dat er minstens 5 biologische varianten van de ziekte van Alzheimer bestaan, die waarschijnlijk elk een eigen therapie nodig hebben.

Leeuwenwerk

Om deze ontdekking met de wereld te delen, moet het beschreven worden in een artikel voor een wetenschappelijk tijdschrift. Zo kunnen andere wetenschappers de nieuwe informatie in hun onderzoek gebruiken om verder te komen. Maar het nauwkeurig beschrijven van deze nieuwe alzheimer varianten kost veel tijd. In deze maanden heb ik het leeuwenwerk van deze opdracht volbracht. Honderden publicaties die relevant voor de verschillende alzheimer varianten zijn heb ik samengevat in een document van maar 4000 woorden. Zonder de tijd die deze prijs mij gegeven had, was ik nu niet zover gekomen. En als kers op de taart heb ik inspiratie opgedaan voor vervolgonderzoek, dankzij inzichten van wetenschappers uit andere disciplines, een journalist en een kunstenaar.

Zorg voor wetenschappers

Mijn dagelijks leven begint weer, maar niet meer zoals het was. Dank aan alle staf van het NIAS en de andere fellows, l’Oréal, UNESCO, het landelijk netwerk voor vrouwelijke hoogleraren (LNVH) en de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen (KHMW) voor deze bijzondere tijd. Wetenschappers zorgen voor de wereld, en het NIAS zorgt voor hen.

Video

Bekijk hier een video over Betty haar ervaring.

Lees meer

DEEL
0 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Top
Volg ons via