Doneer nu
Handleiding

Wereld Alzheimercongres naar Amsterdam!

juli 2023
Delen

 

Wereld Alzheimercongres naar Amsterdam!

Later deze week gaat het Wereld Alzheimercongres AAIC (Alzheimer’s Association International Conference) van start, dit jaar gehouden in ons eigen Amsterdam! En uiteraard is Alzheimercentrum Amsterdam ook van de partij. Wiesje van der Flier, wetenschappelijk directeur van Alzheimercentrum Amsterdam, geeft een inkijkje in wat we dit jaar van het congres kunnen verwachten.

Wereldwijde samenwerking

Wetenschappelijk onderzoek doen we niet alleen, maar samen met collega’s uit binnen- en buitenland via grote onderzoeksprojecten. Een andere belangrijke manier van uitwisselen, is via congressen. De grootste hiervan is het Wereld Alzheimercongres, of Alzheimer Association International Conference (AAIC), dat jaarlijks plaatsvindt. Onderzoekers uit de hele wereld komen samen om hun meest recente onderzoeksresultaten te delen. Het is een soort snelkookpan, waar we geïnspireerd raken door de bevindingen van anderen, onze eigen bevindingen delen, bestaande samenwerkingen intensiveren en nieuwe samenwerkingen aangaan.

En dit jaar… komen er zo’n 7000 onderzoekers uit de héle wereld naar Amsterdam. Wat een eer om al die collega’s te mogen verwelkomen. En hartverwarmend om te merken dat onderzoekers vanuit de hele wereld heel graag naar Amsterdam komen. Dit wordt de grootste editie van het AAIC ooit!

Alzheimercentrum Amsterdam op AAIC

Vanuit Alzheimercentrum Amsterdam vaardigen we een super-delegatie af. Het begint op zondag al met de plenaire voordracht over de toepassing van de innovatieve techniek tau-PET door onze collega Rik Ossenkoppele. In de rest van de week verzorgen Amsterdammers voordrachten over onder andere bloedbiomarkers en andere methoden om diagnostiek te verbeteren. Er zijn ook presentaties over fundamenteel onderzoek, zoals wat we kunnen leren van hersenweefsel. En over andere vormen van dementie zoals dementie met Lewy bodies.

Zelf maak ik onderdeel uit van een sessie waarin we uitlichten hoe alzheimercentra over de hele wereld hun patiëntenzorg en onderzoek vorm geven. In Amsterdam gaan deze twee hand in hand, en er is wereldwijd veel aandacht voor hoe we dat doen. Een grote eer om daarover te mogen vertellen, in een sessie samen met collega’s uit Zweden, China, Australië en de Verenigde Staten.

ABOARD team op retraite

Het team van ABOARD

ABOARD

Trots ben ik op de vele presentaties door junior onderzoekers vanuit ons Nederland-brede consortium ABOARD, waarin we gezamenlijk de voorbereidingen treffen voor een toekomst mét behandeling op maat voor Alzheimer. Zo vertellen we hoe we met het ABOARD Cohort zoveel mogelijk Nederlanders betrekken bij onderzoek naar Alzheimer, waaronder mantelzorgers bij de vormgeving van het onderzoek. Ook zijn er presentaties over diagnose, predictie en preventie. Want al die aspecten zijn enorm belangrijk om de zorg van morgen vorm te geven.

Alzheimermedicijnen

Waar ik speciaal naar uitkijk? Dat is om meer te horen over de resultaten van het nieuwe geneesmiddelenonderzoek. Het is een superspannende tijd in het alzheimerveld. Voor het eerst in meer dan 20 jaar komen er medicijnen beschikbaar. Ze ruimen de alzheimer hersenschade op en ze vertragen de achteruitgang. Maar er zijn ook nog een heleboel vragen over de werkzaamheid, en hoe we ze het beste in kunnen zetten. Ik verheug me erop om meer resultaten te horen, zodat we beter inzicht krijgen in deze zaken. En ook helpt het congres om van collega’s in andere landen te horen hoe zij omgaan met deze nieuwe ontwikkelingen. Genoeg te doen dus!

DEEL
0 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Top
Volg ons via