Doneer nu
Handleiding

Digitaal hulpmiddel om artsen op geheugenpoli te helpen bij het stellen van dementiediagnose

april 2024
Delen

Digitale hulpmiddelen in de klinische praktijk

Zowel artsen als patiënten en hun naasten zien waarde in digitale hulpmiddelen voor geheugenpoliklinieken. Toch vinden deze hulpmiddelen nauwelijks hun weg naar de klinische praktijk. Artsen in vijf verschillende geheugenpoliklinieken hebben een digitaal hulpmiddel uitgeprobeerd om de diagnose van dementie te ondersteunen. We hebben onderzocht hoe het hulpmiddel werd ontvangen en gebruikt door zowel de arts als de patiënt.

Het digitale hulpmiddel dat we gebruikten in deze studie, bestaat uit verschillende onderdelen: 1) een digitale cognitieve test die mensen thuis of in het ziekenhuis konden doen en 2) een programma dat automatisch hersenscans analyseert. Deze twee onderdelen werden samengevoegd met achtergrondinformatie over de patiënt en de uitslagen van andere tests om 3) nuttige diagnostische informatie voor artsen en 4) informatie op maat voor patiënten te creëren.

Het onderzoek

In totaal deden er 14 artsen en 43 geheugenpolikliniekpatiënten mee aan het onderzoek. We merkten dat artsen het digitale hulpmiddel op verschillende manieren gebruiken. Ze waren met name positief over het rapport voor patiënten. Dit rapport helpt artsen in het gesprek met de patiënt. De patiënten en hun naasten waren het hiermee eens. Ook zij vonden dat het rapport nuttig en makkelijk te begrijpen was. Ze gaven aan dat ze door het rapport hun diagnose beter begrepen.

Daarnaast vonden de artsen het digitale hulpmiddel nuttig als toevoeging aan hun eigen klinische expertise. De bruikbaarheid van het hulpmiddel hing wel af van de patiënten en het doel van het diagnostische proces bij deze patiënten. Ten slotte noemden zij nog enkele punten die het gebruik van het hulpmiddel makkelijker zouden maken, zoals veel oefenen, en punten die het gebruik belemmeren, zoals een hoge werkdruk.

Van ontwikkeling naar daadwerkelijk gebruik

Er  komen in de (nabije) toekomst steeds meer mensen naar de geheugenpolikliniek. Digitale hulpmiddelen kunnen op verschillende manieren professionals in de geheugenpolikliniek helpen. Hierdoor kan de werkdruk verminderen en kunnen patiënten sneller een juiste diagnose krijgen.

Aniek van Gils

Aniek van Gils

Maar, het kost vaak veel tijd voordat nieuwe ideeën echt in de medische praktijk worden gebruikt. Het is daarom belangrijk dat nieuwe ontwikkelingen goed passen bij wat er dagelijks gebeurt. Met de resultaten van dit onderzoek kunnen we de digitale hulpmiddelen aanpassen zodat ze sneller en effectiever kunnen worden gebruikt.

Onderzoek mét de mensen om wie het gaat

Dit onderzoek was een van de eerste onderzoeken naar het daadwerkelijke gebruik van digitale hulpmiddelen in de dagelijkse praktijk. Door artsen, patiënten en naasten als uitgangspunt voor het onderzoek te nemen, hebben we geleerd wat er voor hen werkelijk toe doet als ze een digitaal hulpmiddel gebruiken.

Proefschrift

Dit onderzoek maakt deel uit van mijn proefschrift, waarin ik onderzoek heb gedaan naar de verschillende aspecten rondom het gebruik van digitale hulpmiddelen voor de geheugenpolikliniek. Met de resultaten van onder meer dit onderzoek hoop ik dat dit soort hulpmiddelen hun weg zullen vinden naar de praktijk. Het artikel over dit onderzoek werd op 8 april 2024  gepubliceerd in Alzheimer’s Research and Therapy.

Bedankt!

We willen graag alle artsen, patiënten en naasten van de verschillende geheugenpoliklinieken bedanken voor hun waardevolle bijdrage. Zonder hen was dit onderzoek niet mogelijk geweest!

Dit project is medegefinancierd met PPS-toeslag die door Health-Holland, Topsector Life Sciences & Health, beschikbaar is gesteld aan de Samenwerkende Gezondheidsfondsen ter stimulering van publiek-private samenwerkingen.

DEEL
1 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • Marcel van Wijk schreef:

    Heel goed dat je dit onderzoekt met de doelgroepen zelf en vanuit het positieve gedacht (zonder angst voor AI). Hopelijk gaan er meer stapjes volgen (met veel kleine stapjes kom je ook verder)

Top
Volg ons via