Doneer nu
Handleiding

Nieuwe computertool kan bepalen bij wie een PET scan nuttig is, en bij wie niet

mei 2024
Delen

Het vinden van de onderliggende oorzaak van dementie is belangrijk voor goede begeleiding en behandeling. Alzheimer eiwitten in de hersenen spelen hierbij een steeds grotere rol. Alleen bij wie moet de arts nou een speciale scan hiervoor doen en bij welke patiënt niet? Wij ontwikkelden een computertool om de arts te ondersteunen bij deze moeilijke beslissing.

Onduidelijke praktijk
Door de komst van speciale amyloid-PET scans kunnen we tijdens leven de ziekte van Alzheimer nauwkeuriger vaststellen dan ooit. De huidige richtlijnen adviseren dan ook het gebruik van amyloid-PET scans in de praktijk. Echter zijn deze richtlijnen globaal en moeilijk te vertalen naar de dagelijkse praktijk. Daarnaast ervaren patiënten zo’n scan als belastend, en is de scan duur en niet overal te maken. Voor welke patiënt een amyloid-PET scan nuttig is, en voor welke patiënt juist niet, blijft onduidelijk.

Behulpzame tool
Daarom hebben wij een computertool ontwikkeld die amyloid-PET scan resultaten simuleert, met behulp van kunstmatige intelligentie. Zo voorspelt het model bij welke patiënt een amyloid-PET scan de betrouwbaarheid van diagnose verbetert en bij wie juist niet. We vonden dat bij 3 op de 4 een amyloid-PET scan niet nuttig was, maar bij 1 op de 4 wel. Door deze computertool kan de arts gewogen beslissen met een patiënt om wel of geen amyloid-PET scan te doen.

Internationale samenwerking
Hiervoor hebben onderzoekers van het Alzheimercentrum Amsterdam samengewerkt met software ontwikkelaars uit Finland. Door onze kennis op het gebied van patiëntenzorg en kunstmatige intelligentie te combineren hebben wij een nieuwe methode ontwikkeld. Dit kon dankzij bijdrage van ZonMw aan ons 4D FUTURE project en de Europese Unie voor het IHI-PROMINENT project. Ook in het ABOARD-project werken we aan het verbeteren van het zorgpad van de toekomst.

Snel beschikbaar
Deze tool is inmiddels enkele jaren in de maak. De resultaten zijn gepubliceerd in PlosOne. De tool zelf zal binnenkort commercieel beschikbaar worden.

DEEL
0 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Top
Volg ons via