Doneer nu
Handleiding

Publicatie: Voeding is gerelateerd aan klinische kenmerken in mensen met geheugenklachten

mei 2019
Delen

Onderzoek en resultaten

Voedingsonderzoek richt zich steeds vaker op voedingspatronen, omdat deze meer effect lijken te hebben op gezondheid dan losse voedingsproducten. Wij onderzochten in mensen met geheugenklachten of voedingspatronen samenhangen met cognitie, depressieve symptomen en de mate van geheugenklachten.  Mensen die meer groente, fruit en vezels aten, scoorden hoger op een globale cognitietaak. Mensen die aangaven meer vet en zout te eten, hadden meer depressieve symptomen. Wanneer we vervolgens de deelnemers indeelden op basis van drie voedingspatronen, zagen we dat mensen die het laagst scoorden op fruit- en groente-inname, de meeste geheugenklachten rapporteerden.

Belang van dit onderzoek

Er is veel belangstelling voor de rol van voeding bij het gezond houden van je hersenen. Dit is de eerste voedingsstudie in mensen die een geheugenpolikliniek bezochten vanwege geheugenklachten. We weten nu dat in deze groep, voeding samenhangt met klinische kenmerken. We hebben voor deze studie gekeken naar informatie op één moment en kunnen daarom geen uitspraken doen over met welk dieet mensen minder snel achteruit gaan.

Vernieuwend

We gebruikten de Dutch Healthy Diet-index Food Frequency Questionnaire (DHD-FFQ) om de kwaliteit van voeding te beoordelen. We gebruikten statistische methoden om patronen te ontdekken in het dieet van de deelnemers. Door zowel deze methode als de klinisch relevante doelgroep, is de studie vernieuwend voor het veld van voeding en gezonde hersenen.

Samenwerking en subsidie

We werkten samen met voedingsexperts van Wageningen University & Research, en de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. Het onderzoek is mogelijk gemaakt door JPND/ZonMw, Stichting Equilibrio en NWO-FCB.

De originele, Engelstalige publicatie is hier te vinden.

DEEL
0 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Top
Volg ons via