Doneer nu
Handleiding

Tweejaarlijkse CSF society meeting in Amsterdam

juni 2018
Delen

Donderdag en vrijdag 7 en 8 juni vond de tweede editie van de ‘Meeting van de society for Cerebrospinal Fluid analysis and Clinical Neurochemisty’ plaats. Dit keer was het aan Amsterdam, het Neurochemisch laboratorium onder leiding van professor Charlotte Teunissen, om dit congres te organiseren.

Biomarkers zijn nodig om ziekteprocessen tijdens het leven goed te meten, zodat diagnoses beter gesteld kunnen worden en we ook toe kunnen gaan werken naar betere voorspellingen over het verloop van de ziekten.

Alle Europese grote namen binnen het biomarker-onderzoek naar hersenziekten gaven op dit congres een update over de stand van zaken. Hoe goed kunnen we de biomarkers voor de ziekte van Alzheimer nu eigenlijk meten, en waar is nog winst te halen? Zijn er al nieuwe biomarker-kandidaten die bij kunnen dragen aan het beter monitoren van ziekteprocessen? Wat zijn de nieuwste technologieën die het mogelijk maken om nog preciezer te meten en nieuwe markers te vinden? En kunnen we al een vertaalslag gaan maken van hersenvocht-biomarkers naar bloed-biomarkers? Het was erg inspirerend om hier met elkaar over na te kunnen denken en spreken. Het aantal deelnemers aan het congres was meer dan verdubbeld ten opzichte van de eerste editie: 275 deelnemers!

Daarnaast was er een postermarkt, waar veelal de jonge onderzoekers hun meest recente bevindingen konden laten zien. Hier waren wij met het Alzheimercentrum en Neurochemisch laboratorium goed bij vertegenwoordigd. Negen van alle posters werden door de jury geselecteerd om de volgende ochtend in een korte presentatie de hele zaal op de hoogte te brengen van de bevindingen. Uit Amsterdam waren hiervoor Marta del Campo Milan en Inge Verberk geselecteerd. Ook al gingen zij niet met de uiteindelijke juryprijs naar huis, dit was wel weer een uitstekende gelegenheid om te laten zien aan alle experts in het veld waar de biomarker-onderzoekers uit Amsterdam mee bezig zijn.

Binnenkort spreekt Charlotte Teunissen haar oratie uit ter ere van haar inauguratie als professor Neurochemie. Voorafgaand zal ook een kort symposium gehouden worden over de huidige status van het biomarker onderzoek. Geïnteresseerd? Lees dan hier verder. Deelname is gratis, maar graag even registreren!

 

V.l.n.r. Francien de Leeuw, Eline Willemse, Inger van Steenoven en Rosha Babapour Mofrad
DEEL
0 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Top
Volg ons via