Doneer nu
Handleiding

Taal is zeg maar echt mijn ding

juli 2021
Delen

Even voorstellen! Mijn naam is Rosanne van den Berg en ik ben werkzaam bij Alzheimercentrum Amsterdam. Taal fascineert mij in de breedste zin van het woord, met in het bijzonder taalproblematiek, zoals woordvindproblemen (die ook voor kunnen komen bij het ouder worden en bij mensen met de ziekte van Alzheimer). Vanuit deze interesse en mijn achtergrond als linguïst (taalkundige) ben ik bij het Alzheimercentrum terecht gekomen.

Het DEFEAT-AD onderzoek

De komende jaren houd ik me als promovendus bezig met het DEFEAT-AD onderzoek. Dit onderzoek richt zich op het ontwikkelen van een meetinstrument om subtiele taalveranderingen in kaart te brengen.

Waarom focus op taal?

In de vroegste fase van Alzheimer is het moeilijk om cognitieve klachten (zoals geheugenklachten) te meten, omdat deze klachten nog heel subtiel zijn. Onze hypothese is dat gewone cognitieve tests misschien onvoldoende gevoelig zijn. Spontaan taalgebruik biedt daarbij misschien wel een uitkomst. Daarom gaan wij binnen het DEFEAT-AD project een digitale taaltest ontwikkelen, waarvoor we de hulp van cognitief gezonde deelnemers willen vragen. Een voordeel van deze taaltest is dat deze op een tablet vanuit huis gemaakt kan worden. Met de taal-app kunnen we allerlei taalkenmerken meten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan spreeksnelheid, intonatie of woordvindproblemen. Door automatische spraakanalyse en artificial intelligence in te zetten wordt het mogelijk om veel subtielere taalveranderingen te meten dan we met het menselijk oor zouden kunnen waarnemen. We hopen dat de nieuwe taaltest zo gevoelig is, dat we deze uiteindelijk in kunnen zetten om de allereerste taalveranderingen bij de ziekte van Alzheimer te meten.

SCIENCe-team

Voor het DEFEAT-AD project willen we deelnemers benaderen die meedoen aan SCIENCe, en daarom ben ik aangesloten bij het SCIENCE-team. Ik draai vooral op de achtergrond mee, door bijvoorbeeld te helpen met het op orde houden van de database met alle onderzoeksgegevens. Hiervoor zal ik u dus niet direct tegenkomen, maar voor het DEFEAT-AD onderzoek spreken we elkaar misschien wel. Uw input is namelijk erg belangrijk voor de ontwikkeling van de taal-app!

DEEL
0 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Top
Volg ons via