Doneer nu
Handleiding

Stage in Amerika – het zit erop!

augustus 2018
Delen

Blog schrijven met uitzicht op zee

Het is een cliché, maar ook echt waar: mijn stage in Amerika (Californië) is voorbijgevlogen. Het voelt als de dag van gisteren dat ik in Los Angeles landde en geen idee had wat mij de komende 4 maanden te wachten stond. Ik moest enorm wennen aan de Amerikaanse manier van leven (zie mijn vorige blog), maar ik moet zeggen dat ik het idee heb hier aardig in geslaagd te zijn (tegenwoordig parkeer ik de auto ook zo dicht mogelijk bij de ingang van de supermarkt en is het koken van een eigen maaltijd meer uitzondering dan regel geworden). Het ontmoeten van nieuwe mensen en het maken van vrienden was een enorme uitdaging, maar inmiddels weet ik zeker dat ik een aantal mensen hier enorm ga missen.

Ik heb me tijdens deze 4 maanden geheel mogen focussen op het analyseren van gegevens van de 90+ Studie aan de Universiteit van Californië in Irvine (UCI) en het schrijven van een onderzoeksartikel hierover. Ik heb mij gericht op vaatschade in de hersenen die zichtbaar is op een MRI-scan en die sterk toeneemt bij het ouder worden. Uit het onderzoek komt naar voren dat deze vaatschade, net als bij jongere mensen, een negatieve invloed heeft op het geheugen en andere cognitieve functies bij mensen van 90 jaar en ouder. Eén van de belangrijkste risicofactoren voor vaatschade in de hersenen is een hoge bloeddruk. Bij mensen van 90 jaar en ouder blijkt dit echter anders te zijn. Wij vonden namelijk geen relatie tussen bloeddruk en vaatschade.

Ik hoop de samenwerking met de 90+ Studie van UCI de komende tijd vanuit Amsterdam voort te zetten om andere mogelijke factoren gerelateerd aan cognitieve functies, zoals het Alzheimereiwit, in deze bijzondere populatie te kunnen onderzoeken. Ons doel is hierbij de gegevens van de 90+ Studie van UCI te combineren met de gegevens uit onze eigen 90+ Studie in Amsterdam.

Het was een zeer leerzame en prachtige ervaring, mede mogelijk gemaakt door Alzheimer Nederland, waarvoor veel dank! Ik zal deze 4 maanden nooit vergeten en lieve mensen bij de 90+ Studie van UCI – ik zie jullie graag in Amsterdam!

Stage in Amerika – het zit erop! 2

Het 90+ studie team van de Universiteit van Californië in Irvine
DEEL
0 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Top
Volg ons via