Doneer nu
Handleiding

Amerika vs Nederland – update na 1 maand

mei 2018
Delen

Laguna Woods, hier worden de deelnemers van de 90+ Studie onderzocht

De tijd is voorbijgevlogen, het is alweer een maand geleden dat ik aangekomen ben in Californië voor 4 maanden stage bij de 90+ Studie aan de Universiteit van Californië in Irvine. En wat een verschillen met Nederland! Ik werk hier samen met een team van onderzoekers die zich geheel focust op het onderwerp waar ook mijn passie ligt: dementie in de oudste ouderen. Alle vergaderingen, presentaties, bijeenkomsten, discussies gaan over dit onderwerp. De twee hoofdonderzoekers van de 90+ Studie, Claudia Kawas en Maria Corrada, zijn voor mij de Messi en Ronaldo uit het onderzoeksveld en het voelt dan ook als een enorme eer met hen samen te mogen werken.

Amerika vs Nederland - update na 1 maand stage 1Een ander groot verschil met Nederland is mijn werkplek. Ik heb hier een kamer helemaal voor mezelf, terwijl ik in Nederland mijn kamer deel met zeven andere onderzoekers. Beide kanten hebben zo zijn voor- en nadelen maar de goede, dan wel slechte, grappen van mijn Nederlandse kamergenoten mis ik wel zo af en toe.

En dan is er nog het grote verschil tussen de Amerikaan met zijn auto (waarom zou je iets lopend of fietsend doen als het ook met de auto kan?) en de Nederlander met zijn fiets. Ik moet er enorm aan wennen veel met de auto te doen omdat openbaar vervoer hier nagenoeg niet bestaat en fietsen vaak te ver is. Af en toe word ik dan ook raar aangekeken als ik toch ergens met de fiets probeer te komen, terwijl ik dan niet snap dat Amerikanen in plaats daarvan liever in de file staan.

Voor de komende 3 maanden kijk ik enorm uit naar het uitvoeren van de eerste analyses en resultaten. De 90+ Studie heeft de afgelopen jaren van bijna tweehonderd 90+ers het onderzoek uitgebreid met een MRI-scan van de hersenen. Dit is enorm unieke informatie aangezien we nog weinig weten over de hersenen van mensen die ouder zijn dan 90 jaar. Ik zal mij met name gaan richten op de schade aan de bloedvaten die je op deze MRI-scans kan zien. Bij bijna alle 90+ers is dit in meerdere of mindere mate aanwezig. Uit onderzoek met mensen met dementie op jongere leeftijd weten we dat schade aan de vaten van de hersenen samenhangt met achteruitgang van het geheugen en andere cognitieve functies. Wij willen onderzoeken of dit ook geldt voor 90+ers. Hopelijk kan ik jullie in mijn volgende blog hier al iets meer over vertellen.

Nienke’s onderzoeksstage aan de Universiteit van Californië is mogelijk dankzij steun van Alzheimer Nederland.

Amerika vs Nederland - update na 1 maand stage 2

DEEL
0 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Top
Volg ons via