Doneer nu
Handleiding

Slaap in SCIENCe onderzoek

november 2017
Delen

Herkent u dat? U heeft een nacht niet goed geslapen en voelt zich de dag erna thuis of op werk niet zo scherp als gewoonlijk. Maar hoe werkt dit op de lange termijn? Heeft slaap invloed op de hersengezondheid? En heeft hersengezondheid invloed op slaap?

Leefstijlonderzoek in SCIENCe
Binnen het SCIENCe onderzoek richt ik mij op geheugenklachten en leefstijl. Leefstijl onderzoeken is heel interessant, maar ook ingewikkeld. Het is namelijk lastig om achteraf alle voeding en fysieke activiteit in iemands leven gedetailleerd te herleiden. Onderzoekers kunnen aan iemand vragen om een bepaalde leefstijl aan te nemen. Maar dit is vaak voor een relatief korte periode en maar één factor, terwijl zoveel factoren van belang zijn.

Toch is het mogelijk om uitspraken te doen over de invloed van leefstijl. Hiervoor heb je informatie nodig over een grote groep mensen. Binnen de grote groep deelnemers in SCIENCe kunnen we mensen met een verschillende leefstijl met elkaar vergelijken. Alle deelnemers hebben al vragenlijsten ingevuld over fysieke activiteit, cognitieve activiteit (bijvoorbeeld lezen en spelletjes) en voeding.

Slaapvragenlijst in SCIENCe
Deze maand zijn we gestart met het in kaart brengen van de kwaliteit van de slaap in SCIENCe. Dit betekent dat alle SCIENCe deelnemers het komende jaar een vragenlijst invullen over de kwaliteit van slaap en snurken. Ons doel is hierdoor meer te leren over de relatie tussen slaap en de scores op geheugentesten, hersenscans en stemming bij mensen met geheugenklachten.

Slaap
Over slaap in het algemeen is al veel bekend. We hebben slaap nodig om goed te functioneren en tijdens onze slaap vinden er processen plaats voor bijvoorbeeld herstel en opbouw van ons lichaam. De slaap is in te delen in verschillende fasen. Elke fase heeft aparte kenmerken, zoals te zien in de hersenactiviteit, spierspanning van het lichaam en het wel of niet bewegen van de ogen onder de gesloten oogleden. Zo is er de REM-slaap, dat staat voor Rapid Eye Movement Slaap. Tijdens deze ‘droomslaap’ bewegen de ogen snel heen en weer.

Kent u de uitdrukking ‘de uren voor middernacht uur tellen dubbel’? In de eerste 4 tot 6 uur van de slaap, komt men een aantal keer in de diepe slaapfase. De ademhaling, het hartritme en de hersenactiviteit zijn op het laagste niveau. Het is dan moeilijk om wakker te worden. Mocht dat toch gebeuren, zult u zich gedesoriënteerd voelen. Deze diepe slaap is samen met de REM-slaap belangrijk voor de kwaliteit van onze nachtrust. De uitspraak gaat ervan uit dat iedereen ruim voor middernacht de ogen sluit en dan al een paar van die belangrijke uren diepe slaap en REM-slaap doormaakt.

Ik kijk uit naar de slaapvragenlijsten van de SCIENCe deelnemers. Als we hier resultaten van hebben, zal ik deze zeker met u delen.

Wilt u meer lezen over slaap? Hier kunt u de folder Hersenen & Slaap van de Hersenstichting downloaden.

 

 

DEEL
0 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Top
Volg ons via