Doneer nu
Handleiding

Onderzoek naar effecten van corona-maatregelen bij patiënten met cognitieve stoornissen en hun naasten

oktober 2020
Delen

De coronapandemie is niet alleen een groot gezondheidsprobleem op zichzelf, maar de maatregelen zorgen ook voor veel uitdagingen in het dagelijks leven. Mensen met cognitieve stoornissen en dementie worden dubbel geraakt. Aan de ene kant lopen zij risico op een ernstige verschijningsvorm van de infectie. Aan de andere kant worden zij extra hard geraakt door beperkende maatregelen. Er is veel aandacht voor de situatie van mensen in het verpleeghuis. Maar het merendeel van de mensen met dementie leeft thuis. Omdat formele zorg tijdens corona werd afgeschaald, moest een groot deel opgevangen worden door informele zorg: de mantelzorger. In Frontiers in Psychiatry publiceert Alzheimercentrum Amsterdam een studie die de psychosociale effecten bij patiënten en hun naasten in kaart bracht.

Psychosociale effecten van coronamaatregelen

De studie laat zien dat sociale isolatie en psychologische en gedragsproblemen voorkwamen bij een aanzienlijk deel van de patiënten. Patiënten, en hun naasten, maakten zich veel zorgen dat de patiënt cognitief sneller achteruit zou gaan. Dit is niet alleen het geval bij patiënten met cognitieve stoornissen, maar ook bij deelnemers waarbij het cognitief functioneren normaal is (zogenaamde subjectieve klachten). Het stoppen van formele zorg, een toename in psychologische problemen en het ervaren van sociale isolatie zijn belangrijke risicofactoren voor een hogere belasting van naasten en voor zorgen ten aanzien van cognitieve achteruitgang.

>> Lees het artikel hier.

Eerste resultaten van POLAR project

De studie is het eerste resultaat van het project genaamd POLAR (Psychosocial effects of Corona in Alzheimer’s disease). Wiesje van der Flier en Ingrid van Maurik ontvingen vorige maand een COVID-19 beurs van ZonMw voor dit POLAR project. Met deze beurs kunnen zij onderzoek naar de effecten van de coronamaatregelen bij patiënten met cognitieve stoornissen en hun naasten voort te zetten (lees hier verder). Alzheimercentrum Amsterdam bundelt hiervoor de krachten met Alzheimer Nederland, Pharos en Hersenonderzoek.nl. Ze onderzoeken wat de psychosociale effecten zijn, kijken naar cognitieve achteruitgang als gevolg van het wegvallen van zorg en structuur door de corona maatregelen en kijken naar het effect op zorggebruik. Een belangrijk onderdeel van POLAR is dat de bevindingen naar de praktijk worden gebracht via webinars, infosheets en een proeftuin. Daarbij hebben we veel oog voor diversiteit.

Deelnemen?

Het onderzoek naar de effecten van de coronamaatregelen op patiënten met cognitieve stoornissen loopt tot 2022. Wilt u deelnemen aan onderzoek? Dan kunt u zich aanmelden via www.hersenonderzoek.nl of door te mailen naar onlineADC@amsterdamumc.nl .

DEEL
0 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Top
Volg ons via