Doneer nu
Handleiding

NUDAD te gast bij het Alzheimercafe

december 2017
Delen

 

 

Op woensdag 8 november was het NUDAD team uitgenodigd bij het Alzheimer Café in Wassenaar. Arts-onderzoeker Francien de Leeuw, voedingswetenschapper Astrid Doorduijn en neuropsycholoog Jay Fieldhouse waren de gastsprekers bij het thema van de maand: Voeding. De opkomst was groot en bij dit thema mochten de thee en koekjes natuurlijk niet ontbreken.

Voeding en Dementie
We zijn begonnen met het introduceren van het NUDAD onderzoek en een uitleg over de werkwijze bij het Alzheimercentrum, waar patiëntenzorg en wetenschappelijk onderzoek hand in hand gaan. Door middel van een interview kwamen vervolgens verschillende vragen over Voeding en Dementie aan bod. Wat is er bekend over eventuele veranderingen in voeding bij dementie? Zijn er aandachtspunten qua voedselinname, voedingsvoorkeur en beweging? Wat zijn de richtlijnen omtrent vlees, vis en water? Hoe zit het met dat glaasje wijn? Wat is het succes achter het Mediterrane dieet? En hoe voorkom je dat je vergeet te eten? Deze onderwerpen werden besproken vanuit de wetenschap op gebied van geneeskunde, diëtetiek, neuropsychologie en de onmisbare ervaring uit het publiek. Op veel vragen zijn nog geen sluitende antwoorden, en dat is precies de reden dat we het NUDAD onderzoek uitvoeren. Tevens wisselden de bezoekers onderling tips uit voor het omgaan met problemen bij eten, drinken en beweging bij mensen met dementie. Het was een informatieve en geslaagde avond, en voor ons een unieke kans om te vertellen over onze passie, het onderzoek naar Alzheimer! Meer informatie over de NUDAD studie? Lees hier verder.

Alzheimer Cafés
Het Alzheimer Café is een lokaal trefpunt dat elke maand informele bijeenkomsten organiseert voor mensen met dementie, familie, naasten, hulpverleners en andere betrokkenen of geïnteresseerden. De onderwerpen verschillen per bijeenkomst en beginnen vaak met een lezing of interview met gastsprekers. Daarna kunnen bezoekers ervaringen, tips en ideeën met elkaar delen. Alzheimer cafés worden georganiseerd door Stichting Alzheimer Nederland. Het eerste Alzheimer Café werd in 1997 in Leiden geopend. Inmiddels telt Nederland 230 cafés en wordt de formule wereldwijd toegepast. Vul hier uw postcode of woonplaats in en u ziet direct welke Alzheimer Cafés er worden georganiseerd in uw omgeving.

 

VLNR: NUDAD onderzoekers Francien, Astrid en Jay bij het Alzheimer Café in Wassenaar.
DEEL
0 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Top
Volg ons via