Doneer nu
Handleiding

Blog, mijn eerste keer…

juli 2022
Delen

…een internationaal congresbezoek

Blog, mijn eerste keer…Na twee jaar van onderzoek doen achter mijn computer (lees: tijdens de coronapandemie), was het afgelopen juni eindelijk zo ver: ik mocht voor het eerst naar een congres, in het buitenland. Het buitenland bevond zich in dit geval zo’n 780 km van huis af, mijn bestemming was namelijk het Internationale Lewy body dementie congres in Newcastle.

Het was niet alleen een eerste keer dat ik een congres mocht bezoeken, het was ook de eerste keer presenteren voor een publiek. Ik mocht een presentatie geven over ons onderzoek, waarin we een digitale geheugentest hebben aangepast om dementie met Lewy bodies te kunnen opsporen.

Het congres

Na aankomst dinsdagavond op bestemming Newcastle was er nog wat tijd voor een rondje door de stad. Op woensdagochtend was het dan zover: het congres begon! Er volgde een drukke dag vol presentaties over de meest uiteenlopende onderwerpen, met als één gemene deler: Lewy body dementie. Deze inspirerende dag werd afgesloten met een receptie met uitzicht op de rivier de Tyne. Met een dosis gezonde spanning ging ik slapen, want de volgende ochtend stond mijn presentatie op het programma.

Op donderdagochtend stond ik voor de zekerheid iets eerder op om toch nog één keer te oefenen. Maar daarna wist ik het zeker, het zou wel goed komen. Ik was aan het einde van de sessie met vijf andere sprekers. Ik moet eerlijk toegeven dat ik niet meer precies weet wat de rest heeft verteld, want inmiddels waren de zenuwen toch wel weer een beetje terug gekomen.

Mijn presentatie

Toen was het eindelijk zover en mocht ik het podium op. Uiteindelijk wist ik de zenuwen goed te bedwingen en lukte het me om mijn verhaal rustig en duidelijk over te brengen. Ik vertelde over het nut van digitale testen, waarmee we al een tijdje onderzoek doen in Alzheimercentrum Amsterdam. Lees hierover meer in de blog van Hanneke Rhodius.
Van deze test weten we nog niet goed of deze ook de verschillende vormen van dementie kan onderscheiden. In ons onderzoek pasten we de test daarom iets aan en voegden we een korte vragenlijst toe. Vervolgens vroegen we 110 mensen met Lewy body dementie, de ziekte van Alzheimer en mensen zonder geheugenproblemen om de test uit te voeren. We vonden dat de aangepaste versie met grote zekerheid de drie verschillende groepen kon onderscheiden. Hopelijk kan deze test in te toekomst ingezet gaan worden in de diagnostiek van dementie. Heel leuk om hier na afloop met allerlei onderzoekers en artsen over door te praten en hun interesse te merken.

Het congres deel 2

Na mijn praatje kon ik de rest van het programma ontspannen en zonder stress gaan bekijken en beluisteren. Er was een leuke variatie tussen de verschillende presentaties. Zo hadden we onder andere een presentatie van een neuroloog die zelf gediagnosticeerd was met Lewy body dementie, erg indrukwekkend. Op vrijdag nog een halve dag en toen was het alweer tijd om naar huis te gaan! De tijd was omgevlogen.

Het was een inspirerend en interessant congres, waar ik veel heb geleerd. Al met al kijk ik terug op een geslaagde eerste keer!

 

#Health Holland #ZonMW #DAILY #Combinostics

DEEL
0 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Top
Volg ons via