Doneer nu
Handleiding

Bezoek congres e-Health voor gezondheid

februari 2018
Delen

Bezoek congres eHealth voor gezondheid

Linda Wesselman en Astrid Hooghiemstra waren in London deze week.

Klik op de afbeeldingen om deze te vergroten.

Door: Linda Wesselman, promovenda, en Astrid Hooghiemstra, senior onderzoeker.

Passie voor e-HealthBezoek congres eHealth voor gezondheid 5
Samen bezochten wij deze week het “Behaviour Change for Health – Digital and Beyond” congres in London. Dit congres gaat over gedragsveranderingen die bijdragen aan een betere gezondheid, waarbij de nadruk ligt op digitale toepassingen. Wij hebben beiden een passie voor e-Health. Zo werken wij aan een forum en blogmodule die de interactie vergroten op de website van het Alzheimercentrum (een project binnen het NFU-e-Health programma) en aan een online leefstijl programma voor mensen met geheugenklachten (binnen het EuroSCD project). Belangrijk hierbij is dat we in alles wat we doen zoveel mogelijk samenwerken met gebruikers, vaak patiënten en mantelzorgers.

e-Health congres
Op dit e-Health congres komen mensen met verschillende achtergronden, waaronder onderzoekers, gezondheidszorgprofessionals, technische ontwikkelaars en beleidmakers. Het is interessant om te zien dat iedereen op dit congres één groot raakvlak heeft:

Het congres vond plaats in het prachtige ‘Senate House’ van University of London.

we willen allemaal een deel van de gezondheidszorg verbeteren door middel van een digitale toepassing. Sommige onderzoekers richten zich op het veranderen van gedrag. Hoe stimuleer je gezond gedrag? En wat zou je extra kunnen doen wanneer iemand zelf niet gemotiveerd is om zijn gedrag te veranderen, maar een verandering van het gedrag zijn gezondheid wel ten goede zal komen? Andere onderzoekers richten zich op een specifieke groep patiënten, of op het gedrag van zorgverleners.

Een greep uit de gevarieerde onderzoeksvragen waar onderzoekers die op dit congres zijn aan werken:

  • Kan je op basis van telefoongebruik (locatie, aantal keren gebruik van apps) voorspellen hoe succesvol mensen herstellen na een operatie?
  • Nu we toegang hebben tot internet en een enorme variëteit aan apparaten kunnen mensen thuis hun gedrag monitoren.  Echter, hoe kan je deze informatie het beste vergelijken met informatie die eerder in het ziekenhuis, of met pen en papier werd verzameld?
  • Maken moeders een beter geïnformeerde keuze over vaccinatie voor baarmoederhalskanker wanneer ze een gepersonaliseerde website met informatie krijgen aangeboden?

Linda Wesselman presenteert haar onderzoek
Voor het EuroSCD project presenteerde Linda de resultaten van haar onderzoek naar de factoren die het gebruik van een online leefstijl programma voor

Linda presenteert haar werk

hersengezondheid kunnen beïnvloeden. Door middel van een vragenlijst en interviews onderzochten wij welke factoren mensen met geheugenklachten belangrijk vinden bij een online programma. We vonden dat zowel programma karakteristieken als persoonlijke factoren van belang zijn. Hoewel iedereen op het congres een andere invalshoek heeft en een andere patiëntgroep onderzoekt, zijn veel boodschappen relevant voor ons allemaal. Mijn boodschap aan de andere congresgangers is dan ook:

Wanneer je een digitale toepassing, zoals een online leefstijl programma ontwikkelt, is het belangrijk om van te voren  factoren te onderzoeken die gebruikers belangrijk vinden. Als je op de hoogte bent van deze factoren, kun je de digitale toepassing hierop aanpassen, waardoor het beter bij de gebruikers zal passen. De toepassing wordt dan beter bruikbaar en gebruiksvriendelijk. Dit heeft een positief effect op het gebruik van een toepassing en uiteindelijk op de duurzaamheid van een ontwikkeling.

We hebben veel inspiratie opgedaan op het congres. Gedrag en gezondheid zijn onlosmakelijk aan elkaar verbonden. Wij kijken ernaar uit om te blijven samenwerken met gebruikers om de digitale toepassingen binnen onze projecten zo goed mogelijk te ontwikkelen.

Bezoek congres eHealth voor gezondheid 4

Astrid Hooghiemstra (L) en Linda Wesselman (R)
DEEL
0 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Top
Volg ons via