Doneer nu
Alzheimercentrum Amsterdam
Ga naar blog

EuroSCD

Met Euro-SCD internationaal samenwerken aan onderzoek naar geheugenklachten.

Projectleider: Dr. S. Sikkes

Subsidiegever: JPND

Looptijd: 2014 – 2017

 

Een deel van de mensen die een geheugenpolikliniek zoals het VUmc Alzheimercentrum bezoekt, ervaart  geheugenklachten terwijl de prestaties op de geheugentesten normaal zijn. We spreken dan van ‘subjectieve geheugenklachten’ (SCD). Door juist deze mensen te onderzoeken, hopen we meer begrip te krijgen over het ontstaan van de ziekte van Alzheimer.

Voor patiëntenzorg en onderzoek is het belangrijk dat geheugenpoliklinieken internationaal op dezelfde manier werken. Het Euro-SCD project is een samenwerking tussen het VUmc Alzheimercentrum en geheugenpoliklinieken in Bonn, Keulen en Barcelona.

Samen met deze Europese partners werken wij aan een ‘handleiding’ voor onderzoek naar mensen met subjectieve geheugenklachten. Dit legt de basis voor internationale studies naar preventie van de ziekte van Alzheimer.

Omdat geheugenklachten belastend zijn, verwachten we dat mensen met geheugenklachten zeer gemotiveerd zijn om preventieve behandelingen te volgen. Daarom ontwikkelen wij een online programma dat mensen kan helpen met het aannemen van een gezonde leefstijl. Dit online programma ontwikkelen en testen we samen met mensen met subjectieve geheugenklachten.

Projectleider: Dr. S. Sikkes

Onderzoeker: drs. L. Wesselman

Universiteit Bonn

Universiteit Keulen

Universiteit Barcelona

Top