Doneer nu
Handleiding

Alzheimercentrum naar cardiologiecongres in Parijs

september 2019
Delen

Cardiologiecongres met 45000 bezoekers

Afgelopen week was ik in Parijs om het jaarlijkse congres van de “European Society of Cardiology” (ESC) bij te wonen, het grootste cardiologie-congres ter wereld met meer dan 45.000 deelnemers! Een congres is hèt moment om (nieuwe) onderzoekers in het veld te ontmoeten en samen bij te praten over de nieuwste ontwikkelingen. Het bezoeken van een congres geeft inspiratie voor een nieuw jaar onderzoek doen. De meeste congressen die ik bezoek zijn gericht op (vasculaire) dementie. Dit was mijn eerste cardiologie-congres, een hele belevenis!

Hart-Brein

Afgelopen maandag (2 september) heb ik op dit congres de eerste resultaten van de Hart-Brein studie gepresenteerd. In 2014 zijn wij gestart met de Hart-Brein studie. Het uitgangspunt van dit onderzoek is dat hart- en vaatziekten een belangrijke oorzaak zijn van geheugenproblemen en dementie. Hart- en vaatziekten komen steeds vaker voor, maar geheugenproblemen ook. De behandeling van deze aandoeningen is nu gescheiden: patiënten met hartklachten gaan naar een cardioloog, terwijl patiënten met dementie een neuroloog bezoeken. Dit moet anders. In de Hart-Brein studie werken neurologen, internisten en cardiologen samen in 1 team. Door van elkaars kennis en deskundigheid gebruik te maken, kunnen we de relatie tussen hart en brein beter onderzoeken. Kortgeleden hebben we daarvoor in Amsterdam UMC een speciale hart-brein poli opgericht. Op deze poli proberen we patiënten met hart- en vaatziekten die een groter risico hebben op het krijgen van geheugenproblemen en dementie, zo vroeg mogelijk op te sporen.

Tijdens het congres in Parijs hebben we het voorkomen van geheugenproblemen bij patiënten met hart- en vaatziekten onder de aandacht gebracht bij onze internationale collega’s van de cardiologie die daar waren. Ons doel is om andere artsen en onderzoekers ook bewust te maken van het belang om samen te werken als hart- en hersenwetenschappers.

DEEL
0 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Top
Volg ons via