Doneer nu
Handleiding

MANTA project verwelkomt 50e deelnemer!

mei 2019
Delen

Onderzoeksassistent Anne overhandigt een bosje bloemen

Mijlpaal

Vorige week mocht het MANTA-team de 50e deelnemer aan het project verwelkomen! MANTA is officieel van start gegaan in juli 2018. Dit betekent dat er in minder dan een jaar tijd al 50 mensen bereid zijn geweest om in het kader van de studie een MEG-meting te ondergaan. Dit is bijzonder, omdat in heel Nederland slechts twee MEG (magnetoencefalografie) apparaten staan, waarvan er één in het Amsterdam UMC. Een echte mijlpaal dus, waar wij als onderzoekers enorm dankbaar voor zijn! We hebben dit heuglijke feit gevierd met MANTA-taartjes bij Alzheimercentrum Amsterdam en de afdeling klinische neurofysiologie (KNF).

Hersennetwerken meten

Binnen het MANTA-onderzoek komen deelnemers éénmalig naar het Amsterdam UMC, locatie VUmc om daar een MEG-meting te ondergaan. Dit is een speciale meting, waarmee onder andere de elektrische activiteit van de hersenen in kaart kan worden gebracht. Ook kunnen we hiermee de netwerken, waarmee de hersenen onderling verbonden zijn, beter in beeld brengen. Deze metingen vergelijken we met PET scans die het tau-eiwit zichtbaar maken. Zo hopen wij als onderzoekers, op basis van het hersennetwerk, te kunnen voorspellen in welke gebieden tau neerslaat. Dit is belangrijk, omdat men vermoedt dat het samenklonteren van het tau-eiwit in de hersenen van mensen met de ziekte van Alzheimer nauw samenhangt met geheugenklachten en schade aan de hersenen.

Dankbaar

De onderzoekers van MANTA zijn erg onder de indruk van de inzet en betrokkenheid van alle deelnemers aan het project. Wij willen dan ook iedereen die tot nu toe heeft deelgenomen hartelijk bedanken. Samen werken wij naar een betere kennis over het ontstaan van de ziekte van Alzheimer, en de factoren die dit ziekteproces beïnvloeden.

Wilt u meer weten over MANTA? Klik dan hier.

 

Het MANTA team, met rechtsonder de MANTA taartjes
MANTA is mogelijk dankzij subsidie van ZonMW.

Meer informatie

DEEL
1 Reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Top
Volg ons via