Doneer nu
Handleiding

Winterse afsluiting van PredictND in het Finse Lapland

februari 2018
Delen

Aankomst in een Finse Kota.

Daar zitten we dan, met de laptops open, in het vliegtuig van Finnair. We zijn onderweg naar Finland om samen met andere Europese onderzoekers voor de laatste keer de voortgang van het PredictND project te bespreken. De afgelopen vier jaar hebben we elkaar elk half jaar gezien, op verschillende plekken in Europa, om resultaten en uitdagingen te delen. In die vier jaar hebben we een computertool ontwikkeld, waarmee medisch specialisten verschillende soorten dementie kunnen onderscheiden van elkaar. Deze tool hebben we getest op ruim 800 geheugenpoli bezoekers. En nu, na al dat werk, zijn we op weg naar de afsluitende vergadering. Hier zullen we bespreken hoe we het project gaan afronden, hoe we de computertool kunnen gebruiken in de dagelijkse praktijk van geheugenpoli’s en hoe we in de toekomst samen kunnen blijven werken.

Deze laatste bijeenkomst wordt georganiseerd door onze Finse collega’s en belooft een feestelijke editie te worden in het Finse Lapland, want alle deadlines zijn gehaald! Als we ‘s avonds gezamenlijk aankomen in het besneeuwde Ivalo staat de thermometer op -18. Goed ingepakt in mutsen en sjaals rijden we met de bus naar het plaatsje Saariselkä. In een echte Kota (Finse blokhut) praten we bij, worden de laatste cijfers alvast besproken en de handen verwarmd bij een knapperend haardvuur. Ook in jaar vier is het gelukt om alle benodigde informatie te verzamelen van de deelnemers uit Nederland, Denemarken, Italië en Finland.

Wandeling door Saariselkä.

De volgende dag starten we vroeg met de vergadering. In een zaal omgeven door prachtige natuur en een betoverende lucht worden er verschillende presentaties gegeven over de stand van zaken. Vanwege het geringe daglicht op deze breedtegraad van de aarde is er ‘s middags een gezamenlijke wandeling ingelast om ook een indruk van de omgeving te krijgen – en vervolgens met frisse energie en een gezonde blos weer aan te schuiven in de vergaderzaal. Onder de indruk van het Lapse winterwonderland aan ruimte, rust en natuur, hebben we ons project goed afgesloten. Wat een bijzondere ervaring, binnen een bijzonder project!

Naast de fantastische uitkomst van ons onderzoek; een goed werkende computertool, heeft dit Europese project ons weer laten zien hoe belangrijk internationale samenwerking is. In dit PredictND team werken we samen met analytische ICT-ers uit Finland, nauwgezette neurologen uit Denemarken, handige MRI-jongens uit Engeland en optimistische geriaters uit Italië. Iedereen heeft een unieke bijdrage geleverd en allemaal hebben we geleerd dat er meerdere wegen naar Rome zijn. Zo hebben we, ondanks alle culturele verschillen, samen een verschil gemaakt.

Meer informatie over de PredictND studie? Lees hier verder.

Klik op de foto om deze te vergroten.

Het PredictND team in winterse outfit. Nederlandse afgevaardigden zijn: prof. Wiesje van der Flier, arts-onderzoeker Hanneke Rhodius en onderzoeksassistent Jay Fieldhouse.

DEEL
0 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Top
Volg ons via