Doneer nu
Handleiding

Publicatie: Mensen met de ziekte van Alzheimer en een milde cognitieve stoornis hebben een slechtere voedingsstatus

juli 2019
Delen

Publicatie: Mensen met de ziekte van Alzheimer en een milde cognitieve stoornis hebben een slechtere voedingsstatus 1

Voedingsstatus en lichaamssamenstelling

Het is bekend dat mensen met de ziekte van Alzheimer in een later stadium vaak ongewenst gewicht verliezen. Wij vergeleken de voedingsstatus en lichaamssamenstelling van mensen met dementie door Alzheimer, milde cognitieve stoornissen en gezonde mensen. Voedingsstatus is een maat om te evalueren of mensen risico hebben op ondervoeding. Lichaamssamenstelling zegt iets over de verhouding tussen vet en vetvrije massa. Ook onderzochten we of er een relatie was met Alzheimer biomarkers en met geheugenproblemen. Biomarkers zijn lichaamseigen stofjes die iets zeggen over de processen die spelen in het lichaam. Wij vonden dat patiënten met dementie door Alzheimer en met milde cognitieve stoornissen een lagere BMI en een slechtere voedingsstatus hadden dan gezonde mensen. Dat betekent dat zij relatief meer ondergewicht hadden en een groter risico hadden op ondervoeding. Daarnaast vonden wij dat Alzheimer biomarkers samenhingen met een slechtere voedingsstatus en een lagere BMI.

Meer dan vergeten te eten

Dit onderzoek laat zien dat gewichtsverlies een direct verband heeft met het ziekteproces, zoals gemeten met de Alzheimer biomarkers. Dat betekent dat gewichtsverlies bij patiënten met dementie door Alzheimer niet alleen komt doordat zij vergeten te eten. Momenteel volgen wij de deelnemers aan het onderzoek gedurende 3 jaar na de diagnose. Wij kijken daarbij zowel naar het geheugen als naar het gewicht. Zo willen we ontdekken of de voedingsstatus helpt te voorspellen wie er achteruit gaat op het geheugen. Als we dit weten kunnen we gerichter voedingsadvies geven in de toekomst.

Vernieuwend

Tot op heden richtten onderzoeken bij dementie zich met name op gewichtsverlies Wij hebben niet alleen naar gewichtsverlies gekeken, maar ook naar voedingsstatus en lichaamssamenstelling bij de vroegste stadia van Alzheimer. Daarbij legden we voor het eerst de link met Alzheimer biomarkers in het hersenvocht.

Samenwerking en subsidie

We werkten samen met voedingsexperts van Wageningen University & Research. Het onderzoek is een publiek-private samenwerking met FrieslandCampina, Nutricia en DSM, mogelijk gemaakt door NWO-FCB.

De originele, Engelstalige publicatie is hier te vinden.

DEEL
1 Reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • Wil van Veen schreef:

    Ik ben in de begin fase van Alzheimer. Mijn eet patroon is veranderd omdat ik erg afgevallen ben.Ik ben ongeveer 15 kilo afgevallen. Niet omdat ik slecht ben gaan eten. Ook sla ik geen maaltijden over. Mijn darmen gaan tekeer als of ik niet eet. Iets is er veranderd in mijn spijs vertering die er voor zorgt dat de voeding vlugger verwerkt wordt. Ik ben benieuwd of iemand de zelfde ervaring heeft.

Top
Volg ons via