Doneer nu
Handleiding

Publicatie: Tevredenheid met het leven bij de ziekte van Alzheimer

december 2022
Delen

Publicatie: Tevredenheid met het leven bij de ziekte van Alzheimer

Kwaliteit van leven, autorijden, fietsen, reizen met openbaar vervoer, werk en hobby’s’ zijn onderwerpen die belangrijk zijn voor patiënten en hun naasten in het beloop van de ziekte van Alzheimer, zo bleek uit eerder onderzoek. Arenda Mank en collega’s onderzochten hoe deze factoren bijdragen aan tevredenheid met het leven.

Tevredenheid met het leven

Veel onderzoeken richten zich op problemen en symptomen van de ziekte van Alzheimer. Deze keer draaiden we het om; kunnen we factoren vinden die bijdragen aan behoud van tevredenheid? Ons onderzoek liet zien dat Alzheimer patiënten met dementie minder tevreden zijn met het leven dan Alzheimer patiënten die nog geen dementie hebben (bijvoorbeeld milde cognitieve stoornissen). Vervolgens onderzochten we welke factoren hiervoor verantwoordelijk zijn.

Gebruik maken van vervoer en deelname aan activiteiten verhogen tevredenheid

Daarnaast vonden we dat een lagere tevredenheid met het leven wordt veroorzaakt doordat patiënten met dementie minder gebruik maken van vervoer (autorijden, fietsen, openbaar vervoer), en daardoor minder kunnen deelnemen aan activiteiten (hobby’s, sport, werk). Het stimuleren van deelnemen aan activiteiten wordt eenvoudiger haalbaar als iemand gebruik kan maken van vervoer, en dit kan weer bijdragen aan meer tevredenheid. Deze resultaten geven directe inspiratie voor het ontwikkelen van interventies. Toekomstige medicijnen zouden moeten zorgen dat Alzheimer patiënten langer in staat zijn om (zelfstandig) gebruik te maken van vervoer. Maar ook niet medicamenteuze interventies kunnen helpen door in te zetten op een betere toegang tot vervoer, bijvoorbeeld door het dementie-vriendelijk maken van het openbaar vervoer of door begeleid reizen.

Lees hier de originele Engelse publicatie.

 

Arenda Mank is aangesteld op het ADDITION project. Ingrid van Maurik is aangesteld op het ABOARD project.

Lees ook: 

DEEL
0 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Top
Volg ons via