Doneer nu
Handleiding

Publicatie: de relatie tussen gehoorverlies en dementie  

maart 2023
Delen

Man met gehoorproblemen stockfoto

Studies hebben aangetoond dat mensen met gehoorverlies meer kans hebben op het ontwikkelen van dementie. Promovendus Jochum van ’t Hooft en zijn collega’s onderzochten de relatie tussen gehoorverlies en het ontwikkelen van dementie. Meer kennis op dit gebied kan bijdragen aan een meer gerichte behandeling.

Gehoorverlies en dementie

In dit onderzoek hebben we twee groepen met verschillende leeftijden onderzocht, eentje van gemiddeld 92.7 jaar en een andere van gemiddeld 74.4 jaar. Gehoorverlies, achteruitgang in denkvermogen, en hoeveelheid van het alzheimer-eiwit amyloïd werden gemeten. Bij de jongere groep zagen we dat mensen met meer amyloïd stapeling meer gehoorverlies hadden. Bij de oudere groep vonden we geen verband.

Wat betekent dit?

Het resultaat suggereert dat het mechanisme waarmee gehoorverlies leidt tot cognitieve achteruitgang afhankelijk is van de leeftijd. Bij jonge mensen lijkt er een verband te zijn met de ziekte van Alzheimer, en bij oude mensen lijkt er een verband te zijn met andere type hersenschade. Deze resultaten kunnen helpen met gerichter onderzoek naar de mogelijke preventieve werking van het behouden van gehoorfunctie.

 

Deze resultaten zijn recent gepubliceerd in het tijdschrift Journal of Neurology, Neurosurgery and Psychiatry met als titel Distinct disease mechanisms may underlie cognitive decline related to hearing loss in different age groups. Lees het artikel hier.

DEEL
0 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Top
Volg ons via