Doneer nu
Handleiding

Publicatie: veranderingen in de waardering van muziek bij frontotemporale dementie

augustus 2022
Delen
Publicatie: veranderingen in de waardering van muziek bij frontotemporale dementie 1

De uitvoering van de muziek-emotieherkenningstest

Waardering van muziek in frontotemporale dementie

Sommige patiënten met frontotemporale dementie hebben veranderingen in de waardering van muziek. Een voorbeeld hiervan is musicofilie, waarbij patiënten veel meer muziek gaan luisteren. Het is grotendeels onbekend hoe vaak dit voorkomt. Meer inzichten in deze veranderingen kunnen ons mogelijk helpen om de diagnostiek van frontotemporale dementie te verbeteren.

Veranderingen in de waardering muziek komen vaak voor

Wij hebben bij 47 patiënten met frontotemporale dementie onderzocht of er sprake was van veranderingen in de waardering van muziek. Daarnaast hebben we muziek-emotieherkenning onderzocht met een akoestische gitaar.

In ons onderzoek was bij 79% van de patiënten sprake van veranderingen in de waardering van muziek. Musicofilie kwam het vaakste voor, voornamelijk bij patiënten met gedragsvariant frontotemporale dementie. Ook vonden we dat patiënten met gedragsvariant frontotemporale dementie slechter presteerden op de muziek-emotieherkenningstest dan controles. Omdat deze veranderingen zo vaak voorkomen, zouden ze mogelijk kunnen bijdragen aan de diagnostiek van frontotemporale dementie. Deze resultaten zijn onlangs gepubliceerd in het tijdschrift ‘International Journal of Geriatric Psychiatry’ met als titel ‘Music appreciation phenotypes in patients with frontotemporal dementia: A pilot study.

>> Lees het artikel hier

 

Publicatie: veranderingen in de waardering van muziek bij frontotemporale dementie

Veranderingen in de waardering van muziek

 

MELODIA-onderzoek

In een volgende stap brengen we muzikale veranderingen in kaart met het MELODIA-onderzoek. We maken gebruik van geavanceerde methoden om muzikale vaardigheden te meten en gebruiken geautomatiseerde softwareprogramma’s om lichamelijke reacties te registreren.

> Lees meer over het MELODIA-onderzoek

DEEL
1 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • Angeliek Arts schreef:

    Heel herkenbaar. Mijn immer bescheiden moeder, staat nu altijd te dansen en te zingen zodra ze muziek hoory. En iedereen wordt blij van haar

Top
Volg ons via