Doneer nu
Handleiding

Publicatie: Online leefstijlprogramma’s kunnen bijdragen aan hersengezondheid

april 2019
Delen

Doel van het onderzoek

Een gezonde leefstijl kan bijdragen aan hersengezondheid. Door informatie over leefstijl en hersenen online aan te bieden, kan een grote groep mensen bereikt worden. Er was nog geen overzicht van welke online leefstijlprogramma’s er nu wereldwijd ontwikkeld zijn voor hersengezondheid. Daarom wilden wij onderzoeken wat voor programma’s er bestaan én of zij een effect hebben op hersengezondheid.

We voegden de resultaten van 3 studies samen, en vonden een positief effect van online leefstijlprogramma’s op hersengezondheid. Hoewel er nog veel verbeteringen van deze programma’s nodig zijn, is dit een eerste aanwijzing dat online leefstijlprogramma’s kunnen bijdragen aan hersengezondheid.

Belang van dit onderzoek

Wij hebben een overzicht gemaakt van online leefstijlprogramma’s voor hersengezondheid. Verder raden wij het veld aan om deze programma’s en resultaten van hun evaluaties beter te beschrijven. Alleen dan kunnen de online leefstijlprogramma’s in detail vergeleken worden, om te leren wat voor programma het beste werkt.

Hoe onderzochten wij dit?

Wij hebben een grote zoektocht opgezet in de wetenschappelijke literatuur. We zochten naar informatie over online platformen voor leefstijl en gezonde hersenen en vonden bijna 12.000 documenten. Deze hebben we op een systematische manier doorgenomen. Zo kwamen we uiteindelijk uit op de 14 programma’s die beschreven staan in het artikel.

Samenwerking en subsidie

Voor dit literatuuronderzoek werkten we samen met medisch Informatiespecialist en literatuuronderzoeker Linda Schoonmade (VU Amsterdam). Het onderzoek is mogelijk gemaakt door JPND/ZonMw en Stichting Equilibrio.

De originele, Engelstalige publicatie is hier te vinden

 

DEEL
0 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Top
Volg ons via