Doneer nu
Handleiding

Publicatie: looppatronen gemeten met eenvoudige sensoren laat relatie met achteruitgang in denkvermogen zien

juli 2020
Relatie met dementie en met biomarkers van Alzheimer-hersenschade

We hebben onderzocht of looppatronen een relatie hebben met achteruitgang in het denkvermogen. We weten al langer dat mensen met dementie een ander looppatroon laten zien. Ze lopen bijvoorbeeld minder snel of vallen vaker. Daarom zou kennis over looppatronen kunnen helpen om sneller de juiste diagnose te stellen. Loopanalyses met gespecialiseerde apparatuur zijn echter duur en kosten veel tijd. Daarom hebben wij looppatronen gemeten met eenvoudige sensoren. We zagen inderdaad een relatie tussen looppatronen en dementie. Ook zagen we een relatie tussen looppatronen en met biomarkers voor Alzheimer-hersenschade.

Loopanalyses in de praktijk
Doordat we eenvoudige en relatief goedkope sensoren gebruiken kunnen deze looptesten makkelijk herhaald worden in het ziekenhuis of bij de huisarts. In de toekomst zouden de loopanalyses kunnen bijdragen aan het sneller stellen van een diagnose van dementie en de ziekte van Alzheimer.

Looppatronen meten met versnellingsmeters
Deelnemers moesten twee keer een stuk lopen. Eén keer normaal en één keer terwijl ze tegelijkertijd hardop moesten terug-tellen vanaf 100. We gebruikten een versnellingsmeter bevestigd bij de heup om de versnellingen tijdens het lopen te meten. Van die versnellingen konden wij verschillende loopparameters berekenen, zoals stap grootte of snelheid. Verder verzamelden we gegevens over het denkvermogen met behulp van vragenlijsten en namen we een ruggenprik af om Alzheimer eiwitten in het hersenvocht te meten. Deze combinatie van gegevens over het hersenvocht en looppatronen gemeten met versnellingsmeters is uniek.

Met dank aan
Er hebben aan dit onderzoek 142 deelnemers meegedaan in Alzheimercentrum Amsterdam, het Rigshospitalet in Kopenhagen de Universiteit van Oost-Finland in Kuopio. Dit samenwerkingsproject is medegefinancierd met PPS-toeslag die door Health-Holland, Topsector Life Sciences & Health, beschikbaar is gesteld aan de Samenwerkende Gezondheidsfondsen ter stimulering van publiek-private samenwerkingen. Aanvullende financiering is verkregen via bijdragen van gezondheidsfondsen.

DEEL
0 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Top
Volg ons via