Doneer nu
Handleiding

Publicatie: Combineren van tau-biomarkers kan klinisch onderzoek efficiënter maken

oktober 2022
Delen

Publicatie: Combineren van tau-biomarkers kan klinisch onderzoek efficiënter maken

In een recent gepubliceerd onderzoek in het tijdschrift BRAIN maken wij gebruik van de verschillende aspecten van tau-pathologie dat gemeten wordt door tau in het hersenvocht en tau op een PET-scan. Wij tonen aan dat mensen met een normale tau-PET-scan maar verhoogd tau en amyloïde in het hersenvocht (de zogenaamde tau-discordante groep) een snellere toename van tau-stapelingen hebben dan mensen met alleen verhoogd amyloïde. Aan de andere kant, de tau-discordante groep had minder tau-opstapeling, atrofie en klinische achteruitgang dan een groep mensen bij wie naast het hersenvocht ook de tau-PET-scan afwijkend was.
> Lees hier de gehele publicatie (Engels)

Optimaal gebruik beschikbare informatie

In de tau-discordante groep zou een anti-tau-medicijn effectiever zijn dan bij mensen met alleen afwijkend amyloïde. Daarnaast heeft deze groep ook nog geen onomkeerbare hersenschade ervaren zoals de tau-PET positieve groep, wat aangeeft dat de discordante groep een optimale doelgroep voor interventie is.

Multi-modale aanpak

Voorgaand onderzoek maakt vaak gebruik van één enkele maat van tau (hersenvocht of PET), maar wij maken gebruik van een multi-modale aanpak en hebben beide gemeten bij dezelfde mensen. Hierdoor waren wij in staat een groep mensen te selecteren die voor toekomstig medicijn onderzoek gebruikt kan worden als doelgroep.

Zweedse BioFINDER onderzoek

De groep mensen die wij onderzochten komen uit het Zweedse BioFINDER onderzoek, waar mijn collega Rik Ossenkoppele en ik een nauw samenwerkingsverband mee hebben. Het onderzoek werd gefinancierd door een ZonMw Dementie Fellowship Grant die ik ontving en een European Research Council Grant dit Rik Ossenkoppele ontving, als ook verscheidene Zweedse BioFINDER financiers.

DEEL
0 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Top
Volg ons via